Читај ми!

Јапанци узвратили доброчинство

Јапански Црвени крст, компаније, спортски клубови и грађани прикупили око пола милиона долара помоћи за настрадале у поплавама у Србији. У акцију прикупљања помоћи, у жељи да узврате доброчинство, укључили се и становници из области пострадалих у налету великог цунамија 2011.

У градовима Рикузен Таката и Камаиши на североистоку Јапана, које је у марту 2011. године до темеља разорио велики цунами и чији становници и даље углавном живе у прихватним центрима и раде на обнови својих домова, у току је прикупљање новчане помоћи за пострадале у поплавама у Србији.

Невладине организације из ових напаћених места, инцијатори симболичне акције прикупљања помоћи, тим гестом желе да се одуже грађанима Србије за помоћ коју су преко Црвеног крста упутили становницима приобалног појаса на североистоку Јапана који су изгубили своје најмилије, домове и радна места у налету цунамија који је изазвао земљотрес од девет јединица Рихтерове скале 11. марта 2011.

Највећу подршку Србији поред јапанског Црвеног крста, упутили су спортски клубови и спонзори.

Произвођач одеће "Јуникло", који је спонзор најбољег српског тенисера Новака Ђоковића, даривао је 50.000 долара.

Представници Фудбалског клуба "Нагоја Грампус", у којем је бивши наш репрезентативац Драган Стојковић Пикси у прошлости као играч и тренер провео 12 година, предали су особљу српске амбасаде у Токију помоћ у износу од 10.000 долара коју су прикупили навијачи, играчи и особље клуба.

У акцију помоћи Србији укључио се и Фудбалски клуб "Кјото Перпл Санга", у којем игра српски фудбалер Милош Бајалица.

Гигант јапанске хемијске индустрије, компанија "Кинћо", чији власник Наохиде Уејама обавља функцију почасног конзула Србије у Јапану, планира слање неколико тона спреја против комараца и средстава за дезинфекцију, што је важан вид помоћи у условима када у поплављеним подручјима постоји опасност од ширења заразних болести.

У току трајања поплава јапански медији су релативно пасивно пропратили догађаје у Србији, БиХ и Хрватској, преузимајући кратке прилоге са западних новинских агенција.

Захваљујући напорном раду наше амбасаде у Токију, ангажовању српске дијаспоре и јапанских грађана који имају личне и пословне везе са Србијом, у протеклих неколико недеља скренута је пажња јапанских новинара и јавности на несрећу у нашој земљи.

Тако последњих дана чланке о поплавама у Србији доносе водећи јапански листови - Санкеј и Токио шимбун.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи