Читај ми!

Последње припреме за упис на факултет

До почетка уписа на факултете и високе школе струковних студија остало је десетак дана. Из Министарства просвете истичу да ће буџет издржати повећање броја бруцоша који се школују на рачун државе.

Ректор Универзитета у Београду професор Владимир Бумбаширевић најављује и нове студијске програме. Један од њих је и сестринство.

"Упис ће ићи у другом уписном року у септембру јер није могло све да се припреми. Не знамо како ће проћи акредитација и за који број", наводи професор Бумбаширевић.

Ове године о трошку државе на основним студијама школоваће се 16.790 бруцоша, од којих на Београдском универзитету 9.461 студент. На основним студијама има два одсто,а на докторским око 10 одсто више буџетских бруцоша него лане.

"Посебно смо повећали на докторским студијама. Ту се и нека критика јавља око тренутне ситуације са докторатима, али нигде нисмо смањили број студената. Укупно повећање је на нивоу издржљивости буџета", каже помоћник министра просвете Слободан Ступар.

Професор Бумбаширевић препоручује студентима да уписују оно за шта имају највише склоности, али да мисле и на то шта носи бреме брзог времена у ком живимо.

"Оно о чему треба да размишљају јесте да стицањем дипломе добијају нека основна знања, али се укупно знање човечанства веома брзо увећава, тако да ће поред проведених година на студијама морати да уче током читавог живота", наводи Бумбаширевић.

Документа ће се на Беградском универзитету примати од 2. до 5. јула како би се изашло у сусрет матурантима из унутрашњости.

Неки факултети, попут ФОН-а, организовали су бесплатну припрему за пријемни за матуранте из поплављених подручја, као и пробни тест.

За пријаву пријемног испита треба издвојити од 3.000 до 11.000 хиљада динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи