Читај ми!

Приоритет испумпавање воде из тамнавских копова

Ниво воде из Површинког копа "Велики Црљени" смањен је за око 130 центиметара, наводи се у саопштењу Рударског басена Колубара. На испумпавању су укључене 23 пумпе.

У претходном периоду, са повећањем броја пумпи повећан је и интензитет испумпавања воде, али обилне падавине у претходна два дана су успориле смањење нивоа воде, па је дневно ниво био нижи за 9 центиметара, преноси Фонет.

Са пумпама овог капацитета, у сушном периоду могуће је ниво воде спустити за 14 центиметара дневно, додаје се у саопштењу и напомиње да је приоритет набавка још пумпи великог капацитета како би се у што краћем року испумпала вода из овог и копа "Тамнава-Западно поље".

Поновно упостављање производног процеса на овим коповима значи сигурност електроенергетског система државе и континурано снабдевање потрошача електричном енергијом, истиче се у саопштењу.

Протеклих неколико година ослонац производње угља у Рударском басену Колубара су тамнавски копови, пре свега коп "Тамнава-Западно поље".

У претходној години, на тамнавским коповима је ископано више од 19 милиона тона угља, што је две трећине укупне прошлогодишње производње копова.

После потапања тамнавских копова, примат у производњи преузели су копови у источном делу рударског басена, који су били делимично потопљени.

Најпре је покренута производња угља на Пољу "Б", па су укључена још два система за производњу угља на Пољу "Д", чиме је подигнут ниво производње скоро дупло.

Прошле недеље створени су услови да се у Рударском басену Колубара дневно откопава 45.000 тона лигнита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи