Читај ми!

Запуштени "сјај Беча" на Увцу

Србија крије многе знаменитости које би, уз домаћинску бригу и добро представљање могле бити занимљиве туристима. Међу њима је зграда железничке станице Увац, умањена реплика здања у Бечу, која је, иако има станаре, прилично запуштена.

Године 1906, Аустроугарска је, с циљем да прикаже моћ хабзбуршког монарха, у Увцу изградила железничку станицу, стотину пута умањену реплику објекта у Бечу.

"Тако да је Аустрија имала ово као врло важан пункт и као одскочну даску и у почетку рата 1914. године", објашњава историчар Предраг Остојић.

Тај објекат је 1977. године претворен у стамбену зграду за неколико породица. Иако су, како сведоче станари, стручњаци из Беча пре више од деценије били заинтересовани за обнову станице, ипак нису постигли договор са општином Рудо.

На вратима некад чувене кафане "Сложна браћа" у железничкој станици Увац тренутно је катанац. Пре осам година из Беча је стигла потврда о истеку вековне гаранције за оронулу зграду, у којој тренутно не владају ни добри комшијски односи.

Међутим, челници општина Рудо и Прибој имају добре комшијске односе, а прекограничну сарадњу, осим других пројеката, желе да искористе и у обнови објекта од историјског значаја.

Председник општине Рудо Велибор Ћировић каже да ће реновирање објекта зависити од финансијских могућности.

"За све велике светске силе, ови крајеви су увек били интересантни, само нису били интересантни за нашу државу. Фала богу, мења се и то", каже председник општине Прибој Лазар Рвовић.

То сведочи и долазак великих инвеститора са обе стране границе, у Рудо и Прибој. Обнова железничке станице Увац могла би бити магнет и за бројне туристе, јер оригинално здање у Бечу годишње обиђу милиони посетилаца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи