Читај ми!

Крај предугој нострификацији диплома?

Многи српски стручњаци одустајали су од повратка у земљу, због дугог процеса признавања страних факултетских диплома. Постоји случај доктора генетике који чека већ десет година да му се призна диплома. Из Министарства просвете најављују да ће после усвајања нових законских одредаба, што се очекује до јесени, тај процес бити много краћи.

Музиколог Жарко Цвејић је дипломирао и магистрирао на Оксфорду, па магистрирао и докторирао на Корнел универзитету у Америци. Дипломе су му признате на приватном универзитету у Београду, бесплатно, где сада предаје. На државном Факултету музичке уметности имали су замерке.

Речено ми је да за докторат вероватно не би био проблем, под условом да испуњава све стандарде, каже Жарко.

Према његовим речима, основна диплома могла би да буде проблем, јер на Оксфорду, наравно, не постоји предмет историја националне, односно, историја српске музике.

Проблем је системски и као таквог га треба и решавати, наглашавају у Српском сити клубу у Лондону, који је покренуо пројекат "Повратак стручњака".

Наташа Кочиш из Српског сити клуба каже да нема радног искуства у Србији. "Док не регулишем своју диплому, могла бих да радим само као неко ко има средњу стручну спрему", додаје Кочишева.

Истиче да се њених 15 година радног искуства уопште не узима у обзир, зато што тај стаж не може да се упише у српску радну књижицу.

Правници сматрају да је потребно формирати тело које ће уважавати и мишљење струке.

Декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић сматра да би у том телу требало да се чује мишљење стручњака са појединих факултета, односно универзитета који много боље знају да ли су неки универзитети у иностранству заиста квалитетни, него што је то сам папир.

"Знамо да се папири данас веома лако продукују не само у нашој земљи, него и у окружењу", додаје Аврамовић.

У Министарству просвете кажу да признавање дипломе због уписивања мастера или доктората остаје у надлежности универзитета, а да је признавање дипломе због запошљавања у њиховој надлежности.

"То би омогућило да се за највише три месеца признају или дипломе за наставак школовања или одговарајући папир за тржиште рада", напомиње помoћник министра просвете Слободан Ступар.

Ступар каже да би цена тог признавања требало да буде јединствена, јер је предвиђено да цену прописује министар.

Приликом признавања диплома ради запошљавања, мора да се води рачуна о занимањима као што су лекар, правник, професор, јер су везана за више министарстава. Она ће бити тема посебног закона.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи