Читај ми!

Српска ружа мирише широм Европе

Годишње се из Србије извезе ружа у вредности више од три милиона евра. Трећина извоза, али и укупне површине под тим биљем, јесте у селу Липолисту код Шапца.

Руже су, кажу, најмирисније на прелазу између пролећа у лето, када се и одржава традиционални фестивал у част том цвету. Ове године је 20. по реду, а исплативост се узгајивачима потврђује већ осам деценија.

На ова два и по хектара има 200.000 садница, а у целом селу годишње уцвета 10 милиона пупољака. Прве ружичњаке у Липолисту посадио је Жоја Топаловић 1931. године. Посао наставља четврта генерација.

"Некада смо имали неколико ари, а сада је то 12 хектара. Живимо од ружа 84 године", прича Немања Топаловић.

Више од 70 одсто укупне производње ружа се извезе. Највише у Русију и земље у окружењу, али и у Холандију, Пољску и Италију.

Уз расадник на осам хектара, породица Милана Топаловића има хладњачу, запошљава десет сталних радника и двоструко више у сезони. Поплава је оставила данак и на расаднику.

"Зарада по ружи је од 15 до 40 центи, зависи да ли се продаје на мало или велико. Биле су огромне штете, у нашем расаднику око 50.000 евра, али ћемо се сигурно извући", каже Милан Топаловић.

Због ружа је Липолист финансијски процветао. Упоредо са захвалницама, овде на фестивал уз госте стижу и нови уговори.

"Зато што имају дугу традицију и зато што имају квалитет. Данас смо склопили уговор на 60.000 комада колико ценимо да ће требати за сарајевску регију", наводи извршни директор ЈКП "Парк" из Сарајева Муфик Мустујић.

Осим у региону, руже су тражене и у Русији.

"Сарађујемо већ 17 година. Довели смо госте из Москве и региона, сваке године око 400.000 ружа купујемо и планирамо и убудуће", прича Андреј Магницки из "БВЦ групе" из Москве.

Руже из Липолиста су шабачком крају донеле и европски пројекат за едукацију ђака цвећара из целог региона.

"У односу на Француску има много више врста ружа и то посебно различитих боја и мириса", објашњава професор биологије из Нанта Жан Клод Санпен.

У Липолисту се узгаја 500 сорти ружа. Најдаље је одавде стигла "мона лиза" - до Камчатке, а најтраженија у последње време је "хокус покус".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи