Читај ми!

Потребна реорганизација педијатрије

У напредних пет година Србија би могла да се суочи са проблемом мањка педијатара, упозорава координатор Министарства здравља за унапређење педијатрије Зоран Радојчић. Зато ће, додаје, у наредних пет година бити повећан број специјализација.

Србија има двољан број педијатара, али је проблем у расподели по регионима, каже координатор тима Министарства здравља за унапређење здравствене заштите у области педијатрије и директор Дечје клинике у Тиршовој Зоран Радојчић.

Према његовим речима, проблем је и старосна структура, јер већина педијатара има више од 55 година, па постоји могућност да за пет година, упозорио је, останемо без ових специјалиста.

"Наредних пет година ће се повећати број специјализација (за педијатрију), да не бисмо били у мањку тада", навео је Радојчић, гостујући у Дневнику РТС-а.

"Реорганизација је неопходна, али петогодишњи план треба добро направити", додао је Радојчић.

Као највећи проблем, Радојчић примећује постављене нормативе педијатрије, које су исте као и код лечења старих.

Како је објаснио, нормативи подразумевају број лекара на број пацијената, број прегледа, дужина прегледа и слично.

"Врло често су ти нормативи дефинисани за одрасле пацијенте и имамо раскорак између норматива и стања у амбулантама", навео је Радојчић и истакао да је потребна њихова ревизија.

Радојчић, који је и директор Дечје клинике у Тиршовој, подсетио је да би капацитет за лечење малишана могао да буде повећан изградњом нове дечје болнице.

"Мислим да постоји добра клима и заједничка идеја да се то реализује, поплава нас је доста пореметила у тим плановима, али мислим да ће ти проблеми бити решени", рекао је Радојчић.

На питање који је став струке по питању систематских прегледа, чије измене Министарство најављује од наредне школске године, Радојчић је навео да најпре треба поправити квалитет систематских прегледа који се обављају у овом тренутку.

"Струка мисли да је важно да општи кардиолошки преглед буде бољи, а добром тријажом да се повећа број пацијентата којима ће се радити ЕКГ и ултразвук", закључио је Радојчић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи