Читај ми!

Нови станови за 20 породица из Бујановца

На светски Дан избеглица 20 породица из Бујановца преселило се у нове социјалне станове, изграђене захваљујући пројекту ЕУ и финансијској подршци од 330.000 евра, објављено је на сајту Делегације ЕУ у Србији.

"Њихово пресељење ће омогућити затварање колективног центра 'Салваторе', једног од најнеусловнијих колективних центара у земљи. Пројекат је суфинансирао и спровео УНХЦР док је град Бујановац донирао грађевинско земљиште и инфраструктуру", наводи се у тексту, преноси Танјуг.

"Иако је УНХЦР у свом извештају навео да број избеглица у свету расте, мени је задовољство што могу да кажем да њихов број у Србији опада, захваљујући финансијској подршци ЕУ и великом залагању Комесаријата, УНХЦР-а и других партнера", рекла је Јоланда Сан Хосе, шефица операција у Делегацији Европске уније у Србији приликом церемоније уручивања кључева.

Она је навела да има симболике у томе што се баш данас, на Дан избеглица, затварају врата колективног центра "Салваторе", како је оценила, "једног од најгорих у Србији".

"Осим тога, ово нам даје снагу да заједно са Комесаријатом наставимо мисију и затворимо преостале колективне центре у Србији", рекла је Сан Хосе.

Зграда у Бујановцу је последњи у низу пројеката које је финансирала ЕУ у циљу проналажења дуготрајних стамбених решења за избеглице и интерно расељена лица.

ЕУ је током 2013. изградила 25 станова у Зајечару и Гаџином Хану, 11 монтажних кућа у Пожеги и дала 45 грантова за 45 сеоских кућа, те доделила 66 пакета грађевинског материјала.

Од када је 2000. године ЕУ започела са пружањем помоћи избеглицама и интерно расељеним лицима у Србији, број колективних центара смањен је са 388, у којима је било смештено приближно 27.000 људи, на 14 колико их је данас.

"Заједно са преданим тимом Комесаријата за избеглице напорно ћемо радити сваког дана, све док не будемо сигурни да су затворени сви колективни центри у Србији", рекла је Сан Хосе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи