Читај ми!

Донаторска конференција у јулу

Амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио изјавио је да су у току припреме за донаторску конференцију на регионалном нивоу за реконструкцију подручја погођених поплавама.

"Припреме за ову конференцију напредују у сарадњи с Европском унијом и она ће се одржати у јулу", рекао је Денио на пријему у резиденцији Амбасаде Француске у част француско-српског обележавања 100. годишњице Првог светског рата. 

Председник Србије Томислав Николић је рекао да је помоћ која је стигла из Француске, а нарочито лично ангажовање председника Франсоа Оланда да организује донаторску конференцију за обнову Србије, "очекивана и природна за пријатеље", и да ће Србија на томе увек бити захвална.

"То је доказ да смо достојни својих предака, да нисмо изневерили завет пријатељства који нам је остао као светло заједничког наслеђа и традиција из Великог рата", рекао је Николић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је пријатељство Срба и Француза, извојевано у јунаштву Првог светског рата, пролазилио кроз разна искушења и да се не сме дозволити да се јаз између две земље поново отвори у покушају различитих тумачења историјских чињеница из заједничке прошлости.

"Пријатељство Француза и Срба извојевано је у јунаштву, заједничким ранама и погибији", рекао је Николић на пријему.

"Свако пријатељство, па и ово наше, пролази кроз искушења који доноси проток времена, слабост урезаног памћења или околности. Србија не заборавља пријатељство, само тугује када је други одгурну у страну", рекао је Николић. 

Денио је подсетио да су се председници Николић и Оланд недавно на састанку у Паризу договорили да Француска иницира донаторску конференцију.

"Мислим да то добро илуструје чињеницу да француско-српско пријатељство има своје корене у историји, али се такође пројектује и у заједничкој будућности све тешњег савезништва у оквиру наше европске породице", рекао је амбасадор.

Денио је најавио да ће у петак у Југослевенској кинотеци бити приказан филм "Апокалипса - Први светски рат", који је настао на основу 500 сати материјала из различитих архива, међу којима су и архиви из Србије.

Пријему одржаном у резиденцији француске амбасаде присутвовали су припадници дипломатског кора, верских заједница и јавног и политичког живота у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи