Читај ми!

Међународни дан извршитеља

Двогодишњица рада Коморе извршитеља Републике Србије и Међународни дан извршитеља обележени су у Привредној комори Београда. Председница Коморе Александра Трешњев указала је на значајан пораст укупне наплате и мирног разрешења спорова.

Трешњев је, представљајући резултате и искуства у области извршења, подсетила да је успостављању те професије 2012 године, од 2006. до 2009. претходила свеобухватна анализа српског правосуђа.

Анализа је показала, између осталог, да је стопа наплате новчаних потраживања у Србији била свега пет одсто, док је просечно трајање судских поступака трајало 526 дана, преноси Танјуг.

"Први резултати нашег рада, након две године, показују значајан степен процента наплате и ефикасности у раду. У 2012. у предметима у којима су поступали извршитељи укупан проценат наплате достигао је 40 одсто, а у 2013. тај проценат је порастао код привредних субјеката на 44 одсто", рекла је Трешњев.

Трешњев је истакла да се даљим повећањем ефикасности рада у поступцима извршења ствара повољна привредна клима што, како је рекла, доприноси убрзаном путу Србије у процесу евроинтеграција.

"Велики број предмета извршења пред извршитељима окончао се медијацијом, односно посредовањем извршитеља између извршних повериоца и дужника, у циљу мирног налажења решења спора, што је довело до значајног смањења броја поступака извршења", подсетила је Трешњев.

Председница Коморе извршитеља, као најзначајнију последицу увођења професије извршитеља у правосудни систем, означила је успостављање "значајног степена финансијске дисциплине", јер како је оценила, то представља значајну сатисфакцију великом броју оних који су редовни у измиривању својих обавеза.

Трешњев је додала и да је Комора извршитеља, две године након оснивања, на међународном плану већ постала део Међународне уније извршитеља (УИХЈ) и, од недавно, Евро-дунавске групе.

На унутрашњем плану професија извршитеља у потпуности је функционално уклопљена у правосудни систем Србије, а поступци извршења се одвијају без икаквих системских потешкоћа.

Добар резултат извршитеља 

Први секретар Међународне уније извршитеља (УИХЈ) Јос Уидехаг оценио је рад српских извршитеља одличном оценом, истакавши да је с немачког становишта добар резултат уколико извршитељ успе да наплати 35 одсто захтева, а камоли 44 одсто, колико је у Србији.

Уидехаг је нагласио да је рад судских извршитеља, односно наплате потраживања, веома значајан јер је око 600 предузећа у Европској унији, према статистици из 2010. и 2011, банкротирало због неликвидности настале услед немогућности да наплате потраживања.

Наводи и да је правосудна иницијатива, односно ефикасан и брз систем извршења, један је од начина решења економске кризе.

Председник Привредног суда у Београду Јован Кордић указао је на значај професије извршитеља, с обзиром да је на њих држава пренела део својих јавних овлашћења како би боље и ефикасније функционисао државни поредак.

Кордић подсећа и да је српско правосуђе сада у ситуацији, у оквиру приступања Србије Европској унији и отварања поглавља о правосуђу, у оквиру којих се води рачуна о ефикасности правосудног система, судова и смањена броја старих предмета, да одлучи хоће ли извршитељи бити део проблема или део решења.

Правосудна професија извршитеља, чију комору у овом тренутку чини 130 извршитеља, уведена је у правни систем Србије 2012.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи