Читај ми!

Ниш, отворен Центар за дневни боравак старих

Ниш је добио Центар за дневни боравак старих и дементних особа, а званичном отварању присуствовао је амбасадор САД Мајкл Кирби.

Центар је изграђен у саставу постојећег Геронтолошког центра средствима које је обезбедила Европска команда оружаних снага САД-а (ЕУKОМ) и то у укупном износу од 350.000 долара, преноси Танјуг.

Радови на изградњи центра су почели октобра прошле године, а надгледала их је инжењерија америчке војске.

Циљ Центра је да задовољи потребе старијих грађана и њихових породица кроз дневну негу старих особа које пате од менталног или физичког инвалидитета.

"Ове особе, које иначе живе са својим породицама, моћи ће да проводе време током дана у Центру за дневни боравак, док ће сродници који о њима брину моћи да обављају неке друге послове", рекао је на свечаном отварању центра Мајкл Кирби, амбасадор САД у Србији.

Кирби је нагласио да је ово пример добре сарадње Владе САД, команде копнене војске и локалне власти у Нишу.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић је уз захвалност за америчку помоћ истакао да је у овај пројекат град уложио још 80.000 динара за комунално уређење објекта.

"Желели смо да вратимо старости достојанство и да нашим старим суграђанима дамо поштовање које им припада, а да њихови стараоци истовремено добију мало времена за себе и своје обавезе", нагласио је Перишић.

"Центар за дневни смештај старих у Нишу је прва установа ове врсте у централној Србији и има капацитете да прими 25 особа. Стара лица са инвалидитетом спадају у најугроженије грађане и овим пројектом ће им се значајно побољшати квалитет живота", рекла је Мирјана Стаменковић директорка Геронтолошког центра.

Кирби: Помажемо да се смањи незапосленост

Амабасадор САД у Србији Мајкл Кирби оценио је  да је незапосленост у Србији велики проблем, у чије решавање су укључене и његове колеге из других земаља, преноси Бета.

"Са колегама из других земаља, колегама амбасадорима, разговарамо на тему како помоћи Србији, како да компаније које већ постоје овде, попут Акатвиса, прошире своју производњу и тиме се добију нова радна места", казао је Кирби током посете компаније "Здравље Актавис" у Лесковцу.

Амбасадор САД рекао је да се разговара и о томе како да задравствени систем Србије сарађује са компанијама попут "Здравља".

"Идеја је да вашим грађанима омогућимо да имају здравствену терапију по приступачним ценама", истакао је Кирби и додао да се о повећању броја запослених разговара и са компанијама из других области које у Србији послују по светским стандардима.

Фабрика лекова "Здравље" део је фармацеутског система Актавис, који се 2012. године припојио америчкој компанији "Watson Pharmaceuticals,Inc".

Директор "Здравља" Бојан Јовић казао је да у лесковачкој фабрици раде 392 радника, од којих је 16 примљено на рад у новом погону за производњу новог лека у терапији Паркинсонове болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи