Читај ми!

Директна штета од поплава 600 милиона евра

Архитектонски факултет ће у сарадњи са Министарством грађевинарства израдити пројекте за изградњу типских кућа од 60, 80 и 100 квадрата за угрожене у поплавама, најавила је ресорна министарка Зорана Михајловић.

Отварајући скуп "Нови модели изградње стамбених објеката за угрожене у поплавама" на Архитектонском факултету, Михајловићева је рекла да је до сада процењено да директна штета износи скоро 600 милиона евра.

Од тога је 309 милиона на саобраћајној и енергетској инфраструктури док су локалне самоуправе пријавиле штету од нешто мало мање од 300 милиона евра, не рачунајући Обреновац.

Михајловићева је рекла да се, такође, процењује да индиректна штета од поплава у Србији износи око две милијарде евра и да се она односи на социјални, еколошки аспект, производњу и друге штете које ће претрпети наша економија наредних неколико година.

Рекла је да је до сада процењено да је потпуно уништено између 800 и 1.200 кућа које морају да буду изграђене до јесени како би ти грађани имали где да живе.

Потпредседница Владе је поручила да више неће моћи да се граде објекти на небезбедним местима као што су обале река, недалеко од клизишта и слично.

Додала је да ће се прве процене вредности штете у Обреновцу знати до краја јуна, напоменувши да та штета није мала.

Министарка грађевине је рекла да се не смеју дешавати грешке у градњи објеката, пошто се због гресаска више не смеју губити животи, нити расипати значајна финансијска средства.

На питање новинара да ли се разматра изградња монтажних кућа, она је рекла да поједини донатори имају своје захтеве као и да ће се о томе разговарати.

Михајловићева је рекла да ће ускоро бити донет закон који регулише рад канцеларије за обнову и помоћ и да Влада на њему ради даноноћно и да би тај закон требало да буде припремљен до викенда.

Према њеним речима Влада жури са доношењем тог закона како би обнова и пружање помоћи било убрзано и поједностављено.

Михајловић, која је председник Комисије за процену штете, рекла је да је Влада основала канцеларију за обнову и помоћ као оперативно тело како би централизовала сва питања око процене штете и новца.

Она је навела да је та канцеларија оперативно тело које ће утвђивати критеријуме, на пример за то где ће се и шта градити, како ће се распоређивати помоћ и друго, а све у сарадњи са локалним самоуправама.

Она је додала да је, на пример, већ утрђена методолоија за поделу сeмена пољопривредницима као и да се сада ради на утврђивању критеријума за градњу кућа за оне чији су објекти потпуно уништени.

Она је рекла да ће на сајту канцеларије за обнову и помоћ бити објављени сви важни подаци у вези са радом тог тела.

Посета премијера Србије Александра Вучића Берлину показује да је Србија на добром путу, сматра Зорана Михајловић истичући да је Немачка важан партнер наше земље.

"Од начина на који је премијер примљен, до тема и разговора који су вођени, мислим да је Србија на добром путу и да наша земља са овом владом и овим премијером не да има шансу, него има будућност", рекла је Михајловићева.

Према њеним речима Србија треба да поштује све своје партнере, а посебно је као партнер наше земље важна Немачка.

Истакла је да ће Влада Србије у јулу скупштини предати нови закон о планирању и изградњи.

"Тај закон предвиђа скраћење многих процедура, као и потпуни електронски катастар непокретности", рекла је министарка.

Министарка је најавила да ће влада до септембра предложити и нови начин на који ће се решити проблем легализације.

"Досадашње процене показују да у Србији има 1,5 милион нелегалних објеката", рекла је Михајловићева и истакла да то мора да буде решено.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи