Читај ми!

Фридом хаус: Слаби демократија на Балкану

У најновијем извештају организације Фридом хаус о државама у транзицији, оцењено је да је у 2013. години дошло до слабљења демократије у земљама Евроазије, централне Европе и Балкана иако су на Балкану забележена и нека позитивна кретања. Србија је добила оцену 3,64 на скали од један до седам, на којој јединица означава државе са најразвијенијом демократијом, а седмица ауторитарне режиме.

У извештају за 2013. аналазирано је стање демократије у 29 држава а само 13 држава оцењено је демократским. За шест држава наведено је да имају транзиционе режиме, док је десет са ауторитарним режимима.

Србија је добила оцену 3,64, што значи да има "полуконсолидовану демократију", као и нова чланица Европске уније - Хрватска, која је добила оцену 3,68 и такође се сматра земљом са полуконсолидованом демократијом, пише у извештају, а преноси Танјуг.

Од осталих земаља у региону, Србији је осим Хрватске по оценама најближа Црна Гора са 3,86, Македонија са оценом 4,00, Босна и Херцеговина са 4,43.

Према организацији из Вашингтона, која прати заштиту људских права и стање демократије широм света, закључак је да је у 2013. дошло до слабљења демократије у земљама Евроазије, централне Европе и Балкана.

"Фридом хаус", као позитивне догађаје на Балкану, издваја "историјски договор између Београда и Приштине" и приступање Хрватске ЕУ, али организација упозорава да "дисфункционалне владе у целом региону настављају да обарају рејтинг на пољу демократије".

У делу посвећеном балканским земљама, наводи се да се у већини земаља бележи "променљив" напредак по питању индикатора којима се мери стање демократије, уз истицање да регион још нема "консолидоване демократске режиме".

"Фридом хаус" је анализирао и стање у правосуђу, борбу против корупције, притиске и застрашивања којима су новинари изложени.

ЕУ има континуиран позитиван утицај на Балкан, а изгледи за чланство у Унији често служе као једина највећа мотивација за демократско понашање и реформе у овим државама, пише у извештају.

У области цивилног друштва, једино је Балкан међу другим државама у транзији забележио напредак у последњој деценији.

Оно што је заједничко за већи број део региона јесу права припадника ЛГБТ заједнице, уз оцену да се државе супротстављају покушајима да се национална законодавства ускладе са европским стандардима кад је реч о заштити права припадника ове мањинске групе.

Подсећа се и да је у Србији, трећу годину за редом, отказана парада поноса, а да је последњу параду 2010. пратило насиље.

"Фридом хаус" упозорио је на стање демократије у Русији, чије власти, како се наводи, прогоне припаднике ЛГБТ заједнице и активисте невладиног сектора, шире контролу над медијима и интернетом.

Наводи се да је законима усмереним против особа хомосексуалне оријентације, Русија практично успоставила образац и за земље у окружењу и да њену политику у тој области следе Киргистан, а због сличних мера постоји забринутост и за Казахстан, Белорусију, Грузију, Јерменију и за Летонију, која је чланица ЕУ.

У извештају пише и да је корупција порасла у земљама централне и источне Европе, а половина од 10 анализираних чланица ЕУ - Бугарска, Чешка, Мађарска, Пољска и Словенија, забележила је погоршање у тој области.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи