Читај ми!

Сарадњом полиције и тужилаштва против криминала

Борба против корупције, криминала и тероризма нема алтернативу, а томе ће допринети унапређење сарадње између тужилаштва и полиције у складу са новим Законом о кривичном поступку, закључено је на округлом столу у Нишу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је на скупу да се посебна пажња посвећује међународној сарадњи и развијању сарадње са другим партнерима и међународним организацијама, преноси Танјуг.

Стефановић је подсетио да је нови Закон о кривичном поступку, усвојен пре две године, увео нову улогу тужиоца који је сада највиша инстанца одговорна за истрагу што, како је навео, захтева нови начин сарадње полиције и тужилаштва.

"Поглавља 23 и 24 преговора са ЕУ која се односе на област правосуђа биће прва отворена за преговарање и последња затворена. Ми у овом тренутку интензивно радимо на припреми акционог плана који ће, надам се, до јесени бити представљени", истакао је министар.

Амбасадор ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард рекао је да та организација поздравља преданост МУП-а за унапређење истрага и обезбеђивање услова за правично суђење у светлу новог Закона.

Буркхард је истакао да недостакак сарадње тужилаштва и полиције може имати најтеже последице по грађане.

Мајкл Кирби, амбасадор САД у Србији, истакао је да овај Закон помаже грађанима да знају да су њихова права заштићена, а да се онима који га прекрше гарантује правично суђење.

Заменик Републичког јавног тужиоца Милан Бојковић је навео да нова кривична процедура захтева врло чврсту везу између тужиоца и полиције.

"Ово је једна велика порука јавности, да полиција и тужилаштво нису две различите стране, и да борба против корупције, организованог криминала, тероризма и свих других зала нема алтернативу", поручио је Бојковић.

Бојковић је објаснио да се сузбијање корупције у тужилаштву и правосуђу ради кроз праћење предмета, нарочито оних значајних који би, како је рекао, могли бити коруптивни.

"Сваке одлуке када се кривични поступак не спроводи, када се одбацују кривичне пријаве или када се одустаје у некој фази, такве одлуке су подложне контроли Виших тужилаштава и на тај начин тужилаштво доприноси у борби против корпуције", закључио је Бојковић.

На скупу о унапређењу сарадње између тужилаштва и полиције и о примени новог Закона о кривичном поступку посебно је наглашено да се већа пажња треба посветити "цурењу информација".

Сарадњу између полиције и тужилаштва подржавају Мисија ОЕБС-а у Србији и Министарство правде САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи