Читај ми!

Годишњица убиства Милана Пантића

Навршава се 13 година од убиства новинара Милана Пантића, дописника "Вечерњих новости" из Јагодина. Убица а ни налогодавци још увек нису познати.

Родбина, пријатељи и колеге су паљењем свећа на гробу, полгањем цвећа и венаца на месту убиства и на спомен бисту, као и уручењем награде за новинарски храброст, одали пошту Пантићу, преноси Танјуг.

Пантић је убијен 11. јуна 2001. године, око осам часова, на улазу зграде у којој је живео са породицом. Убијен је са "неколико удараца тупим предметом у главу", по повратку из продавнице.

Рођен је 1954. године у селу Драгову код Рековца. Новинарску каријеру је започео у недељним новинама Нови пут из Јагодине. Као дописник Вечерњих новости највише текстова је објавио о криминалу у Јагодини и Поморавском округу.

У покушајима да расветли овај злочин, полиција у Јагодини и Криминалистичка полиција Србије обавили су разговоре са више стотина лица.

После убиства Пантића, полиција је направила фото-робот потенцијалног убице и расписала награду од тадашњих 300.000 немачких марака.

Међутим, све до данас убица није откривен.

Председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић рекао је, крај бисте Пантићу, да је уверен да ћемо наредне године, "када се окупимо овде моћи да констатујемо да је подигнута оптужница против убица Пантића".

Како је истакао, то тврди на основу тога што је проверено "јако пуно погрешних трагова и оних везаних за 'Јагодинску пивару' и 'Цементару' у Поповцу, с једне стране а са друге, последњих неколико недеља проверено је и пуно техничклих детаља и целокупна телефонска комуникација".

Матић је рекао да је посебно важно што је тим који је успешно завршио истраживање убиства Славка Ћурувије у тиму који истражује убиство Пантића, а реч је о девет оперативаца МУП и БИА.

"То ће сигурно уродити плодом у наредних неколико мсеци. Ја верујем да ће се открити убице и налогодавци нашег колеге Пантића. Прошле године били смо на почетку рада и нисмо имали ни један решен случај, данас са задовољством могу да кажем да је покренута прва оптужница за случај Ћурувије. Осумњичени су у притвору и очекујем почетак суђења за два месеца", истакао је Матић.

Генерални секретар УНС Нино Брајовић је такође уверен да ће убице бити пронађене.

"Ми смо се свих претходних година борили, за истину о убиству Пантића, Ћурувије и Даде Вујасиновић и тај напор и притисак јавности дао је резлтат подизањем оптужнице против осумњичених за убиство Ћурувије. Верујем да ће следеће године бити подигнута оптужница и за убицу Пантића", рекао је Брајовић.

Директор, главни и одговорни уредник Вечерњих новости Ратко Дмитровић рекао је да колегу не могу вратити његовој породици и матичној редакцији, али "можемо да успоставимо правило да се не исплати убијати".

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић је истако да се нада да је данас последњи пут да се одржава комеморација Пантићу а да налогодавци и убице живе слободно".

Фоторепортеру Танјуга Немањи Јовановићу и дописницима Вечерњих новости из Крушевца Софији Бабовић су у Јагодини уручене награде "Милан Пантић" за новинарску храброст.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи