Читај ми!

Aпел младима да поштују саобраћајне прописе

Од почетка године на путевима у Србији су страдале 54 младе особе, старости између 15 и 30 година, упозорила је Агенција за безбедност саобраћаја. Поштовање саобраћајних прописа предуслов за безбедно учешће у саобраћају, апелује Агенција.

Од наведеног броја страдалих 33 су погинули као возачи, а 19 као путници у возилу, наводе из Агенције и додају да је у истом периоду, чак 2.707 младих повређено у саобраћајним незгодама, преноси Танјуг.

Само у претходне две године, на путевима у Србији погинуло је 292 младих људи, старости између 15 и 30 година, а чак 11.558 младих је доживело повреде у саобраћајним незгодама.

Како се наводи у саопштењу, саобраћајне незгоде су водећи узрок страдања младих од 15 до 30 година, а комбинација три кључна фактора утиче на повећање ризика од њиховог страдања у саобраћају широм света - године, неискуство и пол.

Поред тих, ту су и остали фактори који утичу и на све остале старосне групе - неизграђена свест о потреби поштовања прописа, недовољна принуда, дотрајала и неисправна возила и недостаци на путевима.

"Сведоци смо трагичних догађаја који су однели животе младих у Новом Пазару, Краљеву, Чачку, Шапцу и Новом Саду. Најчешћи разлози за губитак живота тих младих људи били су прекорачење брзине, непоштовање првенства пролаза и вожња у алкохолисаном стању", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је већина погинула или повређена као возачи, или као путници у возилу, а немали број је страдао и као пешаци.

Како се напомиње у саопштењу, поштовање саобраћајних прописа је предуслов за безбедно учешће у саобраћају и избегавање ризичних ситуација које често доводе до трагичних последица.

Додаје се и да се у наредном периоду очекује појачан интензитет саобраћаја, као и да чешћи периоди са високим температурама, захтевају од свих учесника у саобраћају повећану опрезност и чешће одморе ако су у питању дужа путовања.

При томе је изузетно значајно да се поштују прописи о брзини кретања и да се брзина прилагоди условима пута, стању возила и возача, да се избегавају ризична претицања и да се не управља возилом под дејством алкохола.

Важно је такође да родитељи васпитавају децу тако да безбедно учествују у саобраћају, а најважније је да дају деци исправне примере понашања, да би касније, кроз школовање и обуку за возаче, заокружили знања и вештине, али и стекли исправне ставове о безбедном понашању у саобраћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи