Читај ми!

Подршка Инвестиционе банке у санирању штете

Европска инвестициона банка спремна је да помогне Србији у реконструкцији инфраструктуре оштећене у поплавама, поручено је на састанку потпредседнице Владе Зоране Михајловић са делегацијом те банке.

Започети пројекти морају се реализовати знатно ефикасније како би се надокнадило кашњење у изградњи, закључено је на састанку, преноси Танјуг.

Директна штета причињена критичној инфраструктури - саобраћајној, телекомуникационој и енергетској - износи близу 300 милиона евра, на колико је прелиминарно процењена и штета причињена локалним самоуправама, рекла је Михајловић у разговору са делегацијом ЕИБ-а, коју је предводио шеф Одељења ЕИБ-а за западни Балкан Доминик Курбен.

Приоритет Владе биће санација штете на инфраструктури, пре свега путној, која мора бити завршена до октобра, као и изградња нових стамбених објеката за грађане чије су куће потпуно уништене у поплавама, рекла је Михајловићева.

Упоредо са тим, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће, са државним предузећима учинити све да се убрза реализација започетих пројеката на Коридору 10, обилазници око Београда и железничкој инфраструктури, где је у претходном периоду било значајног кашњења, саопштено је и тог министарства.

Курбен је истакао да је ЕИБ спреман да, у координацији са Светском банком, Европском банком за обнову и развој и Европском комисијом, подржи напоре Србије да што пре санира штету причињену у поплавама.

Подршка би се огледала, пре свега, у могућности да се део средстава од зајмова који су већ у процедури, намењених рехабилитацији путева и унапређењу локалне инфраструктуре, преусмери за санацију путне и друге инфраструктуре оштећене у поплавама.

Кад буду урађене коначне процене штете, ЕИБ је спреман да поведе разговоре са Владом и о евентуалним новим зајмовима, као и о подршци новим пројектима које Министарство планира да спроведе током свог мандата, навео је Курбен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи