Читај ми!

О буџету Београда у наредне две недеље

Председник Скупштине града Никола Никодијевић најавио је да ће у наредне две седмице бити одржана седница градског парламента на којој ће бити речи о буџету Града Београда, који ће бити направљен на реалним основама.

Никодијевић је, гостујући на РТС, подсетио да се град Београд од јануара финансира кроз привремено финансирање, односно да није имао буџет.

"Ово је први буџет који ће донети Скупштина града у овом саставу и очекујем да ће то бити у наредне две седмице. Буџет се ради, последње исправке су у току и очекујем да ће га сутра и Градско веће усвојити", рекао је Никодијевић.

Додао је да ће средства у буџету бити распоређена на реалним основама и да ће буџет први пут бити тако конципиран тако да ће се трошити онолико колико се заради.

Град се, према његовим речима, неће даље задуживати и неће бити дефицита у буџету као претходних година, јер је управо тај дефицит, стваран годинама уназад, и довео до тога да се град налази у тешкој финансијској ситуацији.

Никодијевић је рекао да ће се надлежни трудити да у буџету заштите социјална давања у мери у којој је то могуће, али и да не буде заустављена ниједна инвестиција.

"Ако будемо зауставили инвестиције, нема даљег развоја Београда, а опет свесни смо да терет кризе не могу да плате најсиромашнији грађани и зато хоћемо да направимо поштенију расподелу у социјалној политици", рекао је Никодијевић.

Председник Скупштине града је навео да је циљ да се, уз помоћ владе и ресорног министарства, направе социјалне карте свих грађана како би се знало коме је социјална помоћ заиста неопходна.

Говорећи о избору директора јавних предузећа, Никодијевић је рекао да ће се на њих чекати вероватно до септембра, с обзиром да се они бирају на јавном конкурсу.

"Скупштина ће, када буде усвајала буџет, расписати и конкурс за избор директора јавних предузећа. Конкурс се спроводи по посебном закону и требаће нам време за то", навео је Никодијевић.

Када је реч о ситуацији у Обреновцу, рекао је да надлежни чине све напоре да се грађанима Обреновца омогући да се што пре врате кућама и да тамо поново почне да се одвија нормалан живот.

"Оно што је потребно јесте стрпљење, јер се тамо ситуација не може брзо санирати, већ ће последице бити саниране у наредних неколико месеци", рекао је Никодијевић и додао да надлежни, заједно са грађанима, у Обреновцу отклања део по део последица поплава.

За око два месеца готов мост Земун-Борча

Изградња моста преко Дунава између Земуна и Борче требало би да буде готова за око два месеца, најавио Никодијевић.

"Мост Борча-Земун се ради. Као што знате било је у последњих неколико месеци преуговарања рокова, али оно што је у овом тренутку сасвим извесно јесте да ће сам мост бити готов за отприлике два месеца, а потез од Лакат кривине у Земуну до моста до краја ове године", рекао је Никодијевић за РТС.

Према његовим речима, цела приступна саобраћајница од моста до панчевачког и зрењанинског пута требало би да буде изграђена до септембра 2015. године.

"Тако да ће у неком већем профилу тај мост моћи да се користи од септембра 2015. и верујемо да ће мост увелико растеретити саобраћај у центру Београда и смањити саобраћајне гужве, када буде готов у пуном профилу", навео је Никодијевић.

Мост преко Дунава ће бити дугачак 1.507 метара, широк 29,1 метара и висок 22,8 метара, са укупно шест коловозних трака и пешачко-бициклистичким стазама са обе стране, а приступне саобраћајнице биће дугачке 21,6 километара. Главни распон моста је дугачак 362 метра.

Радови на мосту Земун-Борча почели су крајем октобра 2011. године.

Укупна вредност моста са приступним саобраћајницама је око 260 милиона долара, а од тог износа 85 одсто кредитира кинеска Ексим банка, док преосталих 15 одсто обезбедују држава Србија и Град Београд.

Мост гради кинеска компаније "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн".

То ће бити други мост на Дунаву у Београду, а урбанистичким планом предвиђено је да се у будућности у главном граду изгради још један мост на Дунаву код Винче, као и мост преко Аде Хује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи