Читај ми!

Протест радника "Прецизне механике"

Група радника "Прецизне механике", чији је већински власник ИТМ група, протестовала је испред Владе Србије, где их нико није примио на разговор, рекао је "Танјугу" главни повереник синдиката Независност Прецизне механике Милорад Мацут.

Мацут је рекао да им је, ипак, обећан састанак са представницима Министарства рада, који ће бити највероватније одржан у току ове недеље.

Истакао је да ће уколико не дође до тог састанка ускоро бити организован нови протест.

Радници траже да се у потпуности покрене производња у тој фабрици и исплати пет заосталих зарада, а Удружење малих акционара да се преиспита приватизација Прецизне механике.

Мацут је на почетку протеста изјавио да радници траже од владе да сачува ту специфичну фирму која има призводе који се извозе.

Навео је да је 14. марта ове године ИТМ група, чији је власник Топлица Спасојевић, "без икаквог разлога обуставила производњу" у "Прецизној механици" упркос томе што, како каже Мацут, имају поруџбине.

Према његовим речима, у "Прецизној" је тренутно запослено 294 радника и има 2.800 малих акционара.

Мацут је истакао да је Прецизна механика модерна фабрика и да у Европи постоје још само две такве фабрике, у Белгији и Немачкој.

Како је рекао, Прецизна механика производи врхунске производе машинске индустрије и створила је себи место на светском тржишту.

ИТМ индустрокомерц није испунио ниједну обавезу из купопродајног уговора, а поготово нису реализована предвиђена улагања од 3,8 милиона евра у производњу - за нове машине и технологију, обуку радника, навео је Мацут.

Нагласио је да радници не желе да се предају, јер је "Прецизна механика" сувише вредна фирма за ову земљу да би је неко пустио низ воду.

"Сви рекламирају 'Фијат' и то је добро што је дошао у Србију и што је запослен велики број људи, али 'Фијат' је понос италијанског народа и инжењерства, а 'Прецизна механика' може да буде понос српског народа и инжењерства", истакао је Мацут.

Представник удружења малих акционара Никола Глигоровски је на почетку састанка рекао да ће тражити од владе да се преиспита приватизација те фабрике, као и токови новца од 2008. године и додао да ће они тражити и да се утврде тачне залихе готове и недовршене производње.

Учесници протеста су предали влади захтеве и тражили пријем код председника владе Александар Вучића или министра привреде Душана Вујовића или министра за рад Александра Вулина.

"Прецизну механику" је 2007. године купила ИТМ група односно ИТМ "Индуструкомерц" за 470 милиона динара и та група поседује 78 процената власничког удела.

Радници кажу да је производња у "Прецизној механици" обустављена са намером да се фабрика отера у стечај и да се на око пет хекатара земљишта на локацији у улици Војислава Илића изгради стамбено пословни комплекс.

Прецизна механика је у последње време највише производила опрему за пољопривредна и транспортна возила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи