Читај ми!

Почетак процене потреба у санацији штете

Власти Србије су заједно са Европском Комисијом, УН и Светском банком покренуле процену потреба у санацији последица поплава.

Власти Републике Србије биле су домаћин покретања процене потреба у санацији последица поплава која се одвија у оквиру сарадње Европске комисије, Светске банке и Уједињених нација, саопштиле су Европска комисија и Канцеларија за европске интеграције Владе Србије.

Ова сарадња ће, како је наведено у заједничком саопштењу, олакшати ефикасни и благовремени прелазак са пружања помоћи на развој који предводи Влада Србије, преноси Танјуг.

Процена ће се односити на физичку штету и економске губитке, а такође ће утврдити последице које су претрпели грађани у погођеним подручјима и њихове потребе у обнови.

Процена потреба се спроводи у блиској сарадњи са надлежним српским министарствима које координира Канцеларија за помоћ и обнову подручја погођених поплавама.

Стручњаци и званичници српских власти, Делегације ЕУ у Србији, Европске комисије, УН и Светске банке ће утврдити потребе и приоритете санације, повезујући хуманитарну помоћ са непосредним и дугорочним напорима за обнову уз блиску сарадњу са општинама и цивилним друштвом у погођеним подручјима.

Процена потреба дешава се у право време за активирање подршке Србији након поплава коју пружају бројни донатори међу којима су Фонд солидарности ЕУ, Консолидациона помоћ УН, као и Светска банка, ЕБРД и ЕИБ преко својих зајмова.

Процена потреба ће утврдити социоекономске последице и трошкове поплава, нарочито у приоритетним секторима као што су пољопривреда, саобраћај и трговина/индустрија, као и последице и трошкове приватних домаћинстава, предузећа и јавног сектора.

Такође, успоставиће се краткорочни, средњорочни и дугорочни оквир санације и обнове, спровести макроекономска анализу утицаја, прилагодити стратегије смањења ризика за одрживу санацију и обнову, обезбедити аналитичку основу за мобилизацију и координацију националних, као и међународних извора помоћи попут ЕУ, Светске банке и УН.

Процена ће, такође, дати основу за међународну донаторску помоћ и представљаће важан инпут за планирану међународну донаторску конференцију, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи