Читај ми!

Више модела за обнову Обреновца

Министарство привреде у четвртак ће изнети неколико модела за обнову привреде Обреновца, каже ресорни министар Душан Вујовић. Субвенционисани кредити и пореске стимулације, су добре мере, али не одговарају свим потребама привреде која је уништена и доведена до нуле, истиче Вујовић.

Покушаћемо да нађемо праве моделе који ће одговарати потребама привредника у Обреновцу, а не апстрактне моделе који њима ништа не значе", рекао је министар новинарима након састанка са привредницима у Обреновцу, преноси Танјуг.

Вујовић је прецизирао да ће се до краја дана, након косултација са привредницима, изаћи са предлогом мера пред премијера и економски део владе, а да ће до четвртка изаћи пред владу са конкретним предлогом шта мозе да се уради да се обнови привреда и крене у нормалу.

"Нема једног решења за овакву ситуацију. Неким предузећима одговара пролонгирање рокова у отплати кредита, продужење грејс периода, пошто им штете нису велике па им је потребно само разумевање банака док стану на ноге, док су друга предузећа изгубила такозвани колатерал и њима је ситуација много тежа", рекао је Вујовић.

Вујовић је рекао да је импресиониран количином посла који је урађен у Обреновцу, али да овом граду предстоји још много посла у обнови.

"Надам се да ће се запосленост вратити на ниво који је потребан. Ако не бисмо одреаговали и ако се сви не буду вратили на радна места и наставили да производе, ситуација ће бити катастрофална", истакао је Вујовић.

Вујовић је апеловао на грађане Обреновца да не користе хуманитрну помоћ уколико имају редовне дохотке и уколико им то није потребно и рекао да ће Влада настојати да реши проблем недостатка хуманитрне помоћ.

Како је нагласио, људи морају да буду организовани да би она била правилно распоређена и свима доступна.

Мирослав Николић, власник фирме "Србоекспорт" рекао је након састанка привредника са министром да сва предузећа највише мучи репрограмирање постојећих кредита и недостатка средстава за поновно покретање посла.

Напоменуо је да пословне банке уопште не могу да одобре средства и да је за то потребан озбиљан ангажман Министарства.

Бојана Радојчић, предузентница из Обреновца, налгасила је да су привредницима најпоребније повластице за плаћање доприноса, јер они немају приходе из којих би плаћали своје обавезе пореској управи.

Према њеним речима, добар део предузетника који се бави трговином изгубио 95 одсто своје робе и потребне одређене повластице како би наставили да раде.

Вујовић ће се током читавог дана састајати са привредницима у Обреновцу након чега би требало да се пронађе најбољи модел за помоћ у обнови целокупне привреде Обреновца.

Велика штета на обреновачким школама

Члан Већа општине Обреновац Новица Филиповац рекао је да су тој општини поплаве направиле велику штету на основним и средњим школама, где је потопљено око 15.000 квадратних метара, 81 учионица, пет фискултурних сала, две библиотеке и радионица за обуку ученика у Техничкој школи.

Према његовим речима, недостаје око 2.500 столица и око 1.300 клупа, а школе су у приземљу претпреле велику штету на самим зградама, саопштила је општина Обреновац.

"У току је санација и припрема објеката за грађевинске радове. То раде запослени, војска и волонтери и надам да ће сви објекти бити спремни за грађевниске радове врло ускоро. Касније креће израда пројеката за реконструкцију и надам да ће школска година уз велике напоре почети 1. септембра 2014. године", казао је Филиповац.

Војници жандарми и данас износе кабасто смеће и раде на дезинфекцији терена и монтирању црпних пумпи.

Централне главне улице су углавном очишћене од кабастог смећа, али између зграда и даље стоје велике количине ствари које је поплавни талас претворио у смеће.

На главном колектору за фекалну канализацију радови су у току, а на улицама су екипе Електродистрибуције Београд које су ангажоване на оспособљавању далековода.

У појединим деловима обреновачке општине, попут излетишта Забран и даље су велике количине воде помешане са фекалном канализацијом тако да се осећа непријатан мирис.

Грађанима се на пунктовима Црвеног крста дели помоћ углавном у храни и води, јавни превоз нормално функционише, као и локални Дом здравља, а ради и неколико продавница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи