Читај ми!

Потребне потврде о исправности хране

После поплава, воће и поврће на пијацама додатно се контролише, а слично је и са великим трговинским ланцима. Поред система ХАСАП, трговци траже и додатне гаранције добављача, како би у понуди имали исправну и здравствено безбедну робу.

Систем ХАСАП омогућава препознавање микробиолошких, хемијских и физичких опасности за здравље потрошача.

Пољопривредни производи на београдским пијацама редовно се контролишу, а сада су контроле посебно појачане. Стручњаци кажу да је при избору воћа и поврћа важно да је плод цео, да није оштећен, да боја није промењена и да нема знакова труљења.

Зорица Јовановски из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саветује што дуже испирање.

"Чак неке врсте воћа и поврћа да стоје и одстоје у води јер тиме, ако је загађено смањујемо концентрацију патогених микроорганизама. Ако је загађено пестицидима, металима - исто тим начином смањујемо концентрацију свих тих контаминената у воћу и поврћу", објашњава Јовановска.

Како би се продавала роба на пијацама главног града, потребни су и посебни услови.

Заменик директора ЈКП "Градске пијаце" Београд Саша Роквић истиче да су продавци дужни да од локалне самоуправе донесу потврде да је роба здрава и одакле потиче.

"Следећи потез ако се нађе да роба која се продаје на пијаци није здрава - да ћу тражити да свака роба која се изнесе на пијацу, да сваки продавац ради контролу у Институту 'Батут', иначе неће бити дозвољена продаја на пијаци", каже Роквић.

Трговци кажу да муштерије све чешће питају одакле роба долази.

Велики трговински ланци посебно су се организовали, јер имају продајну мрежу широм Србије.

Ивана Комненовић, технолог из "Меркатор-С", каже да произвођачи који испоручују воће и поврће изјавама гарантују да испоручени производи нису били у додиру са водом из поплавног таласа.

"Произвођачима са којима сарађујемо, а који се налазе у поплавном подручју, дата је препорука да раде додатне анализе безбедности хране", каже Комненовићева.

Безбедност и исправност хране су на листи приоритета.

"Воће и поврће које се продаје у нашим продавницама не долази са подручја угрожених поплавама", каже Мартина Петровић из компаније "Делез Србија".

"Да би добављачи почели да достављају робу морају да доставе и адекватне хемијске, микробиолошке и физичке анализе производа. Као додатну превентивну меру од свих добављача тражимо и анализе воде којом се третира воће и поврће", рекла је Петровићева.

Како сазнајемо, све надлежне службе појачано раде. На потрошаче се апелује да храну купују искључиво на легалним продајним местима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи