Читај ми!

Бабић: Прете ми вештачким несташицама лекова

Интересним групама и "фармакомафији" не одговара централизована набавка лекова, јер онај коме узмете 32 милиона евра неће мировати, каже Момчило Бабић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић је навео да је РФЗО закључио оквирне споразуме са бројним добављачима и оборио цене болничких лекова са Б и Ц листе, у просеку за 20 одсто, преноси Танјуг.

Бабић је у интервјуу за Политику рекао и да је преко таблоидних медија стално изложен дезавуисању и нападима без основа, и да му прете вештачким несташицама лекова.

"Ових дана ми преносе претње да ће ме сменити преко новог министра здравља Златибора Лончара, да ће ми 'напаковати' преко државног ревизора Радослава Сретеновића", рекао је Бабић, који је додао да му је савест мирна и да ради у државном и националном интересу по програму нове владе.

Према његовим речима, породица му саветује да се "чува", јер "они могу и физички да насрну".

У 2014. години централизованом јавном набавком обухваћене су све болнице и домови здравља, док ће идуће године бити укључене и апотеке, рекао је Бабић, који је истакао да у болницама те набавке вреде 15 милијарди, а у апотекама 32 милијарде динара.

РФЗО је, захваљујући централизованој набавци најскупљих лекова за болнице, већ уштедео 32 милиона евра само за ову годину, а та средства су у претходном систему, како је рекао Бабић, остајала у ланцу снабдевања лековима, између произвођача лекова, веледрогерија и здравствених установа.

"Произвођачи су одобравали високе бонитете веледрогеријама, а оне су део тих бонитета преносиле здравственим установама", рекао је Бабић, нагласивши да такав систем "не само да је био скуп, неефикасан и коруптиван, већ је довео и до дуга здравствених установа према добављачима у износу од најмање 5.7 милијарди динара, који је крајем 2012. године претворен у јавни дуг.

Бабић је рекао да се централизацијом јавних набавки лекова елиминише могућност корупције у овој области пошто је критеријум за избор добављача најнижа понуђена цена.

"Међутим, ризици од корупције и даље постоје у другим областима здравства као што су допунски рад лекара, трошење средстава из буџета или донација, примања поклона, сукоб интереса, листе чекања, пружање ванстандардних услуга, однос између фармацеутских кућа и лекара и друге области", закључио је Бабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи