Читај ми!

Из пелена у ред

До краја конкурса за упис деце у вртић у већини градова остало је још пет дана. Родитељи прикупљају документа и надају се да неће баш њихово дете бити прекобројно. А таква ситуација није реткост, нарочито у већим градовима у Србији. У локалним самоуправама и обдаништима су свесни да капацитети често нису задовољавајући, али позивају родитеље на стрпљење.

Збрајају папире, чекају у редовима за документа, а онда са нестрпљењем ишчекују крај конкурса. Да ли у оближњем вртићу има места за њихово дете? Прошле године у београдска обданишта уписано је око 14.000 деце, а пријавило се више од 20.000. До краја године било је око 2.500 прекобројних. Отуда нервоза и током овогодишњег уписа.

Срећом, упис у вртић није мучење за све родитеље. Нарочито ако јер реч о другом или трећем детету. Брат или сестра имају предност, да би похађали исто обданиште као прво дете.

Родитељи се и довијају. Упишу дете у јаслице. Плаћају место, како би осигурали да аутоматски пређе у наредну групу. Пре него што се камере укључе говоре и о везама којима неретко прибегавају. Вртићи ту праксу негирају, али признају да је мањак капацитета хронични проблем.

"Искрено да вам кажем, капацитети нису довољни. Ми ове године примамо око 600 деце, имамо 26 објеката и то је мало колико има потребе родитеља да уђу у предшколску установу са децом", каже директора Предшколске установе "Звездара" Снежана Петровић.

На мајском конкурсу, београдски вртићи отварају врата за хиљаду малишана више. План је да се, до краја године, капацитети повећају за још толико.

"Имамо мањак капацитета на Вождовцу, у Земуну, Палилули. Оно чиме ћемо повећати капациете, тренутно су у завршној фази изградње вртићи на Вождовцу у насељу Војводе Степе, ту ће бити око 270 деце, затим у Војвођанској ту је капацитет 270, и у Стублинама где је капацитет 200 деце", каже Снежана Ђурић, секретарка за образовање и дечију заштиту у Београду.

Проблем са вртићима има и Чачак. Прошле године за 300 малишана није било места, а ове конкурс још није ни расписан.

"Потребно је повећати капацитете, нажалост ми нисмо у ситуацији да градимо вртић из финансијских разлога", каже помоћник градоначелника Чачка Александар Дачић.

Наоружајте се стрпљењем и прибавите Извод из матичне књиге рођених и потврду из Дома здравља за дете, а за себе потврду да сте запослени, незапослени или самохрани родитељ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи