Читај ми!

Активни само у ићу и пићу

Физичка активност смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, канцера, помаже и у контролисању телесне масе, а уз све то доприноси и добром менталном здрављу. Физичка неактивност је узрок око милион смртних случајева у Европи. Забрињава и што је свака трећа особа у свету старија од 15 година, физички неактивна.

Чак и на Међународни дан физичке активности грађани Србије, и млађи и старији, били су активни у ићу и пићу. Отуда и не чуди да седмогодишњаци имају криву кичму, равне табане, вишак килограма, масноће и шећер у крви. Уз то, срчани и мождани удар све чешће погађају радно активно становништво.

"Преко 70 одсто деце узраста од седам до 19 година највише времена проводи седећи, гледајући телевизију, играјући игрице на компјутеру. Наш нагласак је на активности породице, с обзиром да се добре навике стичу у породици. Тако да апелујемо на родитеље да буду активни са својом децом", каже др Јелена Гудељ Ракић, специјалиста исхране из Института Батут.

"Ми и даље имамо висок проценат умирања од кардиоваскуларних болести, а једна од главних превентивних мера јесте кретање и физичка активност у свим годинама живота, и у младости и у дубокој старости", каже професор др Драган Илић, директор Института за јавно здравље Батут.

На Ади Циганлији, која нуди за некога све и за сваког по нешто, има и позитивних примера. Има оних који вежбају свакодневно.

"Чињеница је да ви сада у Беогараду имате нових 350 тениских терена, нових 100 балон сала, и тешко је пронаћи термин, има активности, има понуде, али је централно питање колико ми то себи сами дозвољавамо. Ми јесмо земља шампона, али треба да покушамо да будемо што више земља оних који редовно вежбају јер та инвестиција може да сачува здравље", каже професор др Душан Митић са Факултета спорта и физичког васпитања.

Стручњаци поручују да је свака физичка активност добра - уместо лифтом можемо степеницама, да из аутобуса изађемо станицу - две раније и преостали пут препешачимо, да паузу на послу уместо за цигарете искористимо за истезање, шетњу, за неке наједноставније вежбе. Најважније је да свакодневно будемо активни, макар пола сата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи