Читај ми!

Часови српског трпе због огледне наставе

Уколико буде прихваћен нови програм, ученици средњих школа медицинске струке недељно ће, уместо два, имати три часа матерњег језика. О томе одлучују ресорно министарство и Национално-просветни савет. С обзиром на то да се ради о матерњем језику, професори истичу да је два часа мало.

Уместо четири године, колики је стандард, огледна настава у средњим медицинским школама у земљи траје три пута дуже. Поред осталог, предвиђа само два часа српског језика недељно што, сагласни су и ученици и професори, није довољно. Зато су чести ванредни часови.

"Док ја децу поново видим, она у добром делу забораве шта смо ми радили претходних часова", рекла је професорка српског језика Снежана Спасојевић.

С обзиром на то да се ради о матерњем језику, српски језик неопходан је да се савладају и остали предмети и зато је два часа мало.

"То није сад само да ли ће научити граматику, да ли ће научити одређене књижевно-теоријске термине, него просто да ли ће имати свест о себи", каже професорка српског Санела Тополовић.

Ученици средњих стручних школа у региону имају више часова матерњег језика. На пример, у Словенији три-четири пута недељно, а у Хрватској и до пет пута. Домаћи лингвисти сматрају да би број часова српског језика требало повећати до оне мере како је то некада било у Србији.

"Показано је да је и крајем 19. века тај број часова српског језика био неупоредиво већи - од 10 у нижим, до седам у вишим разредима. Данас је нажалост тај број часова неупоредиво мањи", рекао је председник Друштва за српски језик и књижевност Србије Александар Милановић.

Проблем је настао 2002. године, када је увођењем огледне наставе у средњим медицинским школама смањен фонд часова матерњег језика. Тај превид је, кажу у Националном-просветном савету, изазвао оправдани револт.

"Све време имамо проблем са огледима зато што нису правовремено били усаглашавани, није вршен мониторинг...", каже професорка Десанка Радуновић, председница Националног- просветног савета.

После 12 година, огледна настава ће од 1. септембра постати редовна. На изменама наставног програма ради Завод за унапређење образовања и васпитања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи