Читај ми!

Пчеле угрожене због запрашивања

Србија је прошле године извезла 3.370 тона меда за 15 милиона долара. У добрим годинама произведемо од пет хиљада до осам хиљада тона, највише багремовог меда. Зато је држава повећала субвенције пчеларима који највише проблема имају током пролећа у време цветања биљака, али и неконтролисаног коришћења средстава за заштиту биља.

Јанош Балинт и његов комшија Душан из Зрењанина имају више од 500 кошница. Поздрављају одлуку државе о повећању износа субвенција и очекују да ће њихове колеге воћари и ратари контролисати коришћење хербицида и инсектицида приликом третирања биљака.

"Укрупњавају се парцеле,  а то значи да ће бити мање коровских биљака, а са тих коровских биљака је најквалитетнији нектар и полен за развој и за здравље пчелињих заједница, а тога ће бити све мање услед коришћења пестицида. Најгоре је што се користе ови инсектициди за третирање семена уљаних култура што посећују пчеле", упозорава Јанош Балинт.

Недовољно пчела може да преполови принос појединих култура. Код малине га умањи и до 45 одсто, а код шљиве и вишње до 40. Нека истраживања показују да само једно пчелиње друштво подигне приносе пољопривредних култура за 300 евра.

Др Родољуб Живадиновић из Савеза пчеларских организација Србије сматра да поједини пољопривредници не схватају да штету чине себи па и пчеларима тиме што крше закон, третирајући воћарске и друге културе током цевтања.

"Укупна вредност опрашивања пчелама у Србији је 148 милиона евра. Значи, када би сада побили све пчеле, толико би био мањи принос у пољопривреди", додаје Живадиновић.

Многи пољопривредници неконтролисаним прскањем излажу се и великим казнама. Потпуно је забрањено прскање биља током цветања препаратима отровним за пчеле.

Казне су од 50 хиљада за физичка лица до 500 хиљада за правна лица, плус штета по кошници која се плаћа пчелару. И неадекватна евиденција о третирању хемијским препаратима кажњава се са 30 хиљада динара.

Подаци показују да се током године искористи само три одсто пчелиње паше и да су перспективе пчеларења велике.

"Имамо сад конкретно код нас у друштву и у другим друштвима, да се много младих појављује, који немају посла, немају неку перспективу, да се запосле, а ово је начин да се запосле и да зараде", каже Душан Маринков из Пчеларске организације Војводине.

Да се од пчеларства може добро зарађивати, показује вредност прошлогодишњег извоза меда, која је била већа од извоза јунећег и свињског меса заједно. Шанса је то и за појединце, али и за државу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи