Читај ми!

Буђење уз лаке ноте или спорт?

Школском звону је свеједно да ли ће почетак часова означити пола сата раније или касније. Родитељима, чини се, није. Стручњаци, ако часови буду почињали раније, за први час и буђење предлажу културу, физичку или музичку.

И до сада је у школама кашњење ђака на први час била свакодневна појава. Ни поспаност до првог великог одмора није изостајала. Поставља се питање какви би ефекти учења били, ако на наставу дођу раније.

Родитељима није свеједно да ли ће почетак часова означити пола сата раније или касније. "Зашто би се померало? Неки родитељи раде од девет неки од осам, не раде сви од 7.30", кажe мајка ученика.

"Мислим да деца и овако касне у школу, јер им је много рано да устану. Просто, померило се све, мислим да је то много рано и да би морали још раније да устају", истичу.

И док би неки родитељи били у сталној јурњави како да ускладе радно време и почетак часова, а да се притом и наспавају, у школама кажу, ако буде потребе - часови ће почињати у 7.30.

За децу чији родитељи раде од седам, врата школе се и сада отварају раније.

Урош Момчиловић, директор Основне школе "Дринка Павловић" истиче да би нови режим имао предности за људе у администрацији.

"Може бити проблема за родитеље који раде од 9-17 часова, они имају неки празан ход од 7.30 до 9.00", рекао је Момчиловић.

Ако настава крене раније, раније ће се и завршавати, тако да ће деца проводити неко додатно време у школи, указује Момчиловић.

Многи кажу - лако ћемо за пре или после наставе, и постављају питање квалитета образовања и наставног особља. Најпре реформе, па тек онда померати почетак часова. Таква промена захтева озбиљну припрему и анализу.

Радмила Додић, председница Форума београдских основних школа, истиче да би се том "драстичном одлуком" задирало и у породични живот и у организацију школе.

"Потребно је да постоји нека иницијатива и нека комисија која би на основу разних података и мерила дошла до закључка да ли је потребно или није, потребно је неко истраживање и неко ко је одговоран за коначну одлуку", каже Додићева.

Указује да је просвета велики систем и да се, ако се померају часови због радног времена родитеља, поставља питање функционалности.

"Свакако да ће велики број деце највероватније као што је показало искуство имати проблем да од 7.30 буде функционално и да прати наставу, а да при том буде и ангажовано", објашњава психолог Миља Кривокућа.

Ако часови буду почињали раније, било би добро да се води рачуна и о распореду часова, поручују стручњаци. За први час и буђење предлажу физичку или музичку културу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи