Читај ми!

Више места у гимназијама

У гимназијама ће, у складу са стратегијом образовања, ове године бити за проценат више слободних места него прошле године. Новина је и да се за талентоване ученике из математике, физике или информатике отварају нова одељења у седам градова у Србији.

Међу новим занимањима у средњим стручним школама су и трговац, бравар-заваривач, инсталатер и индустријаски механичар док се неки профили укидају попут огледног информатичког смера, који је постојао 10 година.

Одељење ученике обдарених за рачунарство у гимназији имаће 20 ученика. Лиценцу за наставне програме је дала приватна Рачунарска гимназија у Београду, а настава ће се изводити у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Шапцу, Пожеги, Сремској Митровици и Лозници.

Славица Марковић, директорка Прве крагујевачке гимназије каже да је значајно што ће ти ученици имати велики број часова из информатике и рачунарства

"Оно што је добро то је заиста велики број часова који се односе на ову област из рачунарства и информатике и у свакој години који се изучавају даће им једно богато знање искуство и рад са рачунарима што ће им бити добра улазница за факултет, наравно из те обалсти", каже директорка крагујевачке гимназије.

Ђаци ће, за ове смерове, осим завршног испита полагати и пријемни испит из математике.

"Ми смо са ових седам директора обавили разговоре, рекли им да ће задаци бити припремљени, задатке припремају професори који су одређени да праве задатке и за остале пријемне испите тако да ће задатке одштампати и завод и биће им достављено тако да ће пријемни испит за ове ученике бити 9. јуна", каже Зоран Костић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја.

Зато у Шапцу интензивне припреме трају више од месец дана. У школи се надају да ће попунити разред. Рад ће бити бољи и ефикаснији јер ће се радити у групама од по 10 ученика.

"Ми имамо доста стручних професора, међутим, сигурно ћемо као и остале школе побољшати односно појачати рад са људима са факултета и са виших школа који ће исто бити ангажовани за наставу", каже Мирослава Ивановић, директорка Шабачке гимназије.

Истовремено, укинут је огледни информатички смер, који је постојао 10 година. Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је вршио контролу и није позитивно оценио овај смер, па је искључен из образовног система.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи