Читај ми!

Отворена рибља стаза у Малом Зворнику

У пролеће, у време мреста, сваке године у Малом Зворнику отвара се рибља стаза, да би се риба из доњег тока Дрине кретала ка Зворничком језеру и мрестила. Хидроелектрана "Зворник" једина у земљи има рибљу стазу, која се редовно отвара од 2003. године.

Рибља стаза, дуга 160 метара од чега је 89 тунелског дела омогућава несметан пролазак риба из доњег тока Дрине у Дринско језеро и узводно како би се мрестиле у најоптималнијим условима.

Велики број различитих рибљих врста прелази висинску разлику од 20 метара и прелази стазу у време миграторног кретања настављајући пут ка мрестилиштима, што је предуслов очувања и унапређења рибљег фонда.

"Све врсте ових белих риба, од скобаља, мрене, плотице, клена, то су углавном те врсте које обитавају у Дрини, и оне све за нагоном за опстанак упсевају да савладају препреку, каскаде, и одлазе у Зворничко језеро, а даље у горњи ток Дрине", каже Миодраг Ћирић из предузећа "Дринско језеро".

Рибља стаза пројектована је 1948. године када и "Хидроелектрана Зворник", а пуштена у рад 1955. Направљена је из каскадних базена како би се риба што лакше кретала узодно.

"Сама димензија рибље стазе и ових отвора омогућава да углавном то буде риба од килограм, килограм и по. Велике рибе, капиталци попут сомова и младице, којих још увек има мало у Дрини, не могу да прођу кроз рибљу стазу", каже директор Хидроелектране Томица Јовановић.

У периоду када је рибља стаза отворена, обављају се и контролна мерења дужине, тежине, количине и врста риба.

Управник "Еко-рибарства" Милан Ђенадић каже да од осам до дванаест тона рибе пређе из доњег тока Дрине у средњи део Дрине, и то углавном беле рибе. 

Ове године рад рибље стазе према најавама трајаће до краја маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи