Приоритет у здравству краће листе чекања

Земље у транзицији престају то да буду када схвате да здравство није трошак него инвестиција, рекла је за РТС директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић.

Двоје лекара Дома здравља Нови Београд је суспендовано док се не утврде околности наводног непружања помоћи дечаку кога су пре три дана ударила кола на оближњем пешачком прелазу. Како је најавио вршилац дужности директора те установе, у понедељак ће бити испитане све чињенице у вези с тим случајем.

Поједини медији су пренели тврдње пролазнице, претходно објављене на друштвеној мрежи, да је, док је дете лежало на асфалту, она потрчала у овај дом здравља и од особља затражила помоћ, коју, како је навела, није добила.

Гостујући у Дневнику РТС-а, директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић рекла је да се прво мора установити шта се заправо десило и да је добар пут да се први направи унутрашња контрола.

"Претпостављам да ће бити позвана инспекција Министарства здравља, јер зависно од тога шта се заправо десило, уследиће мере било од стране Министарства, од стране инспекције или директора", рекла је Радосављевић.

Према њеним речима, овакви догађаји узнемиравају јавност.

"Пре свега постоји једна наша обавеза у етичком кодексу да свуда и на сваком месту морамо пружити помоћ болеснику, а са друге стране постоје и неке одредбе закона које нас у том савесном обављању посла просто терају да не можемо увек поступити према етичким кодексима", рекла је Радосављевић.

Навела је пример од пре две године када је због прописивања рецепата, прoтив педијатра који је лечио дете оболело од тешке ретке болести скупим лековима, поднет захтев за надокнаду.

"Када је то дете напунило 16 година она је наставила да му пише и онда је против ње на редовин судовима и од стране РФЗО поднет захтев за надокнаду и проглaшена је штетником", подсетила је Радосављевић.

Председник Европског економског и социјалног комитета Анри Малос оценио је да у процесу реформи не треба жртвовати образовање и здравство. 

Ако знамо да се у Србији операција кука заказује за 2024. годину, да постоје листе чекања за зрачење, да се деца лече захваљујући СМС порукамa, поставља се питање да ли је онда наше здравство већ жртвовано.

"Бојим се да смо што се тиче здртавства, свих ових ранијих година били смо на репу догађаја, лекари су били чувари социјалног мира, али систем није напредовао", рекла је Радосављевић.

Према њеним речима, земље у транзицији престају то да буду када схвате да здравство није трошак него инвестиција.

"Лечећи људе и доводећи их до тога да буду здрави, правите здраве раднике који су економски способни да доведу до бољитка земље", рекла је она.

"Систем је дошао до границе издржљивости али има могућности да се врати у нормалне токове али не тако лако", реккла је Радосављевић.

Према њеним речима, приоритети у здравству треба да буду решавање листе чекања, које постоје и у другум земљама.

Увођењем  приватне праксе у систем здравствене заштите и здравственог осигурања сигурно би се смањиле листе чекања, бољом организацијом и централизовањем листе чекања би се смањиле, сматра Радосављевић. 

"Друга мера је да се укину две године обавезне специјализације, потребна је национална стратегија за смањивање одлива хуманих ресурса и одласка у иностранство", закључила је Радосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи