Дан слободе медија

Обележава се Светски дан слободе медија. Новинарска удружења и синдикати позвали су све колеге да од 11.55 до 12 сати прекину програм, искључе тон и замраче екране, како би "громогласном тишином" показали да су спремни да се боре за слободу новинарске професије.

Новинарска удружења су позвала власти да омогуће слободан рад новинарима, без притисака и цензуре, упозоравајући да новинарство није никада било у тежем економском положају.

Затражили су од надлежних да најзад пронађу убице Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић.

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да је слобода медија у Србији угрожена, јер новинарство није никада било у тежем економском положају него што је данас.

"Напредак Србије на светским ранг листама политичких и медијских слобода (Фридом хаус и Репортери без граница) маскира материјалну беду новинара, који су пали на дно лествице по зарадама, иако спадају у запослене са највишим просеком образовања", наведено је у прогласу УНС-а поводом Светског дана слободе медија.

Нека истраживања показују да новинари у Србији зарађују као железнички радници, а плаћени су слабије од возача аутобуса.

"Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха", поручили су из УНС-а.

Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија "Независност" позвали су власт и државне органе да новинарима и медијима обезбеде услове за слободан рад, без притисака и цензуре.

НУНС и "Независност" од власника медија захтевају да побољшају "понижавајуће радне и животне услове запослених у медијским кућама".

Они тврде да финансијски и политички центри моћи медије у Србији користе као средство креирања јавног мњења у складу са својим, уским и себичним интересима.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Коалиција запослених у медијима (Коалиција ЗУМ) позвали су Владу Србије да пре доношења сета медијских закона направи амбијент за почетак дијалога у медијима и доношење гранског колективног уговора у складу са искуством демократских земаља.

Они су од Владе Србије затражили и да одмах отвори извештај покојне председнице Савета за борбу против корупције Верице Бараћ и достави га Народној Скупштини и јавности на увид пре усвајања сета медијских закона.

Бараћ је у извештају о проблемима и притисцима на медије детаљно писала о корупцији у медијима а, како тврде у тим организацијама, поједини људи који воде медије прозване у овом извештају, били су део тима који је креирао сет медијских закона.

"Под њиховим директним притиском припремана су решења која штите интересе крупног капитала, и која ће, уколико буду усвојена, водити у даљу тајкунизацију и таблоидизацију медија. Јавност ће оставити без непристрасних информација, а више од 4.000 људи без посла", упозорено је у прогласу СИНОС-а и Коалиције ЗУМ.

СИНОС и Коалиција ЗУМ су упозорили на катастрофалне последице приватизације, указавши да би наставак по истом сценарију значио "затирање српског новинарства".

Новинарима у Србији Светски дан слободе медија, честитао је и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, који је изјавио да власт има обавезу да јавности пружа много више информација на најпогоднији начин и поручио да прокламовани принципи јавности њеног рада не смеју остајати на нивоу "папирних" прокламација.

Шабић је истакао и да велику, неспорну обавезу државе мора да представља и обезбеђење личне безбедности новинара.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) позвала је креаторе европске политике и националне владе у Европи да уложе веће напоре за гарантовање слободе медија и унапређење медијског плурализма.

ЕФЈ је позвала европске власти да се посебно супротставе забрињавајућим трендовима ерозије медијских слобода у Европи.

Међународна организација Репортери без граница, поводом 3. маја, Дана слободе медија објавила је листу 100 хероја информисања, на којој је и Бранкица Станковић, новинар телевизије Б92.

Честитке поводом Дана слободе медија

Премијер Александар Вучић честитао је новинарима Светски дан слободе медија и нагласио да ће се нова влада залагати за поштовање слободе и плурализма медија.

"Наш циљ је да створимо позитивно правно окружење које поштује улогу медија у друштву, зато радимо на доношењу три кључна медијска закона и стратегији, чијим усвајањем и применом треба битно да се поспеши независност медија, уз постојано финансирање јавних телевизијских сервиса и повлачење државе из власништва у медијима", навео је Вучић у честитки.

Како је истакао, стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ, а слобода изражавања је један од основних темеља Европске уније.

И Потпредседница Владе Зорана Михајловић је честитала свим посленицима јавне речи Светски дан слободе медија, уз жељу да професионалним, истинитим и правовременим информацијама наставе да дају важан допринос изградњи Србије, као слободног друштва.

Председник Нове демократске странке Борис Тадић упозорио је да развој друштва није могућ ако се настави таблоидизација целокупне друштвене стварности и ограничавање медијских слобода.

"Слободни медији су мера демократичности, али и један од основних предуслова за даљи развој друштва. Онако како наши медији буду изгледали данас, тако ће наше друштво изгледати сутра", навео је Тадић у писаној изјави. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи