Колико су безбедни банкомати

У државним институцијама, у министарствима, општинама, судовима, затворима, споро се мењају оперативни системи за новије. То може изазвати бројне проблеме. Из Банке Интезa уверавају да немамо разлога за бригу док подижемо новац са банкомата, иако су сви на систему Windows XP.

Вест да је Мајкрософт укинуо подршку за оперативни систем Windows XP замислило је све оне који и даље користе тај систем, јер је он сада много угроженији и рањивији на хакерске нападе. Уколико се нађе неки упорни хакер који је баш решио да упадне у систем, убудуће ће моћи да много лакше уђе у компјутере који раде на систему Windows XP. 

Сви они антивирус и други системи одбране који су до сада били она прва баријера, ускоро ће изгубити сваку функцију. Дакле, наши лични подаци, биће много доступнији уколико институција у којој се они налазе још увек користи Windows XР. 

У Мајкрософту сликовито објашњавају да ни телефон стар 12 година није поуздан у поређењу са овим модерним, па су морали смо да се концентришу на подршку новим системима који су у међувремену направљени.

Куповина тог система кошта и за разлику од масовно инсталираног Windows XP мало корисника у Србији их има, рачунајући и државне фирме. То отвара простор за вирусе, али и хакере. Сви програми који иду уз Windows XP у угрожени. Рецимо, један од најпопуларнијих софтвера за размену приватних порука - Outlook 2003, као и базе података похрањене на програмима из те године биће отворени за посетиоце попут драгстора.

"На сваки нови напад хакера или других нападача, који се налазе интерно или споља у фирмама, сада више неће бити одговора Мајкрософта на те нападе, за разлику од осталих оперативних система новијих које они сада подржавају", каже Небојша Јанковић из КПМГ Србија.

Ти системи нису бесплатни. Најмање их има у државној управи. Дакле, свим оним институцијама које чувају осетљиве податке. Било би лоше када не бисмо имали новца за десетине хиљада нових лиценци, ипак, оне су купљене прошле године. У Мајкрософту кажу да неколико месеци чекају њихову поделу.

Борко Ковачевић из Мајкрософта каже да су готово сви рачунари на интернету и готово сви рачунари су међусобно повезани.

"У државној управи посебно има јако пуно поверљивих података и информација од државне безбедности које је неопходно на адекватан начин заштитити", каже Ковачевић.

У државној управи кажу да имају нове лиценце, али старе рачунаре, који немају довољно јаке компоненте који би подржали нове оперативне системе. Од хакера и вируса се бране посебном заштитом, која не зависи од оперативног система који државни компјутери користе.

Милан Добријевић из Одељења за информационо друштво у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација каже да није ни неопходно инсталирати одмах на све рачунаре нове верзије оперативних система.

"Морам подвући да подаци о личности, поверљиви или тајни подаци не би ни требалo бити угрожени јер по правилима добре праксе информацине безбедности, они морају бити чувани на серверским оперативним системима где су драматично веће безбедносне мере", рекао је Добријевић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података личности који би требало да спречава злоупотребу података о нама подсећа да се нови оперативни системи појављују сваких пар година и да је за државу прескупо да их прати. Предлаже алтернативу.

"То је питање избора, питање опције инсталирања таквих софтверских апликација. Врло често се у свету, а мање код нас говори о апликацијама које су јефтиније, које не коштају из сфере опен-сорс", каже Родољуб Шабић.

За једну привредну групацију се може рећи да сигурно код себе има довољно новца да плаћа нове оперативне системе. То су банке. Из једне од највећих у Србији нас уверавају да немамо разлога за бригу док подижемо новац са банкомата, иако су сви на Windows XP. Ипак, ужурбано прелазе на нову платформу.

Банка Интеза саопштава да њени банкомати, као и већина ових уређаја у свету, тренутно користе Windows XP оперативни систем, а у плану је миграција на нову на нову платформу.

"Имајући у виду да банкомати раде у изолованом мрежном сегменту и користе "закључани" оперативни систем који дозвољава извршавање искључиво операција потребних за пружање предвиђених услуга, престанак подршке Windows XP платформи неће утицати на функционалност или безбедност мреже банкомата", наводи се у саопштењу.

Windows XP је један од најраспрострањенијих оперативних система у свету. Истраживања показују да ће упркос слабијој заштити четвртина корисника Windows XP у Европи задржати тај систем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи