Србија на 74. месту по слободи медија

Србија је прошле године била на 74. месту по слободи медија, а у свету је прошле године слобода медија била на најнижем нивоу у протеклој деценији, наведено је у објављеном извештају међународне организације "Фридом хаус" о слободи медија у свету у 2013. години.

Србија је и у прошлогодишњем извештају о слободи медија за 2012, била на 74. позицији, коју је тада делила са Мађарском и Црном Гором.

У најновијем извештају "Фридом хауса", Србија дели 74. позицију са Монголијом, Малијем и Хонгконгом.

Што се тиче бивших југословенских република, Словенија је на 39. месту, Црна Гора је на 78, на 83. месту је Хрватска, 103. је Босна и Херцеговина, док је Македонија на 122. месту.

Прва три места по слободи медија у 2013. години деле Шведска, Норвешка и Холандија, а четврто и пето место деле Финска и Белгија.

У овогодишњем известају "Фридом хауса" наводи се да је слобода медија у свету у 2013. години пала на најнижи ниво за последњих десет година.

Како је објашњено, разлог томе је опадање слободе медија, посебно у Египту, Либији и Јордану, као и у Турској, Украјини и неколико земаља у источној Африци.

У извештају се додаје да је пад медијских слобода у 2013. години био резултат тежњи влада, посебно у ауторитарним државама или поларизованим политичким срединама, да контролишу садржаје информација.

Додаје се да је слобода медија у једном броју земаља такође била под негативним утицајем приватних власника медија, посебно оних власника који су у блиским везама са владама или владајућим партијама, а који су утицали на уређивачку политику или отпуштали кључно особље након што би преузели до тада независне медије.

У извештају се наводи да су утицајне ауторитарне силе попут Кине и Русије наставиле притисак на локалне штампане и електронске медије, док су истовремено покушавале да контролишу независније ставове изражене или у области блогова или у иностраним изворима информација.

Поред тога, пад слобода медија забележен је и у САД, где су медији били изложени покушајима владе да блокира извештавање о националним безбедносним питањима, стоји у извештају.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи