Сећање на жртве "Бљеска"

Парастосом у Цркви Светог Марка у Београду обележена 19. годишњица страдања српских цивила у акцији хрватских снага на подручје западне Славоније познатој под називом "Бљесак".

Породице настрадалих и чланови удружења породица несталих и погинулих лица "Суза" положили су венце на спомен-плочу страдалима у Ташмајданском парку.

Председник Документационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да су и данас, 19 година након акције "Бљесак", на делу двоструки аршини и да се поставља питање ко одлучује о томе чије су жртве више, а чије мање вредне.

"Испада да српске жртве нису вредне", казао је Штрбац говорећи о судским поступцима који су вођени за ратне злочине над Србима у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и на Косову.

Према његовој оцени, за те злочине су пред домаћим судовима али и судом у Хагу изрицане углавном ослобађајуће пресуде, а тамо где је и било осуђујућих, те пресуде су биле минималне и "увреда су за жртве".

Он је указао на то да Србија мора да утиче да се холивудска слика о Србима као "лошим момцима" поправи, оцењујући да је добар потез у том правцу контратужба у спору са Хрватском пред Међународним судом правде у Хагу.

"Каква год била пресуда Међународног суда, постигли смо циљ да изнесемо наше доказе и чињенице", истакао је Штрбац, наводећи да су контратужбом Србије обухваћене акције "Бљесак", "Олуја", "Масленица", "Медачки џеп" и "Миљевачки плато".

Штрбац каже да су Хрвати су након акције извршили асанацију терена и покупили 168 убијених Срба цивила и војника и покопали их у такозване групне гробнице..

"До сада је есхумирано 145 посмртних остатака а идентификовано их је нешто више од 50 одсто. Све скупа од свих тих жртава до сада је расветљена судбина само 122 људи, цивила и војника који су страдали у тој акцији а многима се не знају локације где су покопани", каже Штрбац.

У дводневној операцији "Бљесак", која је почела 1. маја 1995. године око пет сати ујутро артиљеријским нападом на Пакрац, хрватска војска је преузела контролу над западном Славонијом.

У тој акцији страдао је велики број српских цивила, а више хиљада њих је напустило то подручје.

На евиденцији "Веритаса" налазе се имена 283 погинула и нестала Србина у тој акцији, од којих 104 цивила и 11 припадника полиције. Међу жртвама је, према подацима "Веритаса", 55 жена, 11 одсоба млађих од 18 година и 73 особе старије од 60.

Како наводи "Веритас", у последње четири године ексхумирано је 145 посмртних остатака из групних и појединачних гробница, од чега је 79 идентификовано.

На евиденцији Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора некадашње Југославије, више од 1.800 људи српске националности у Хрватској води се као нестало.

Према извештају Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО), који је представљен 24. јула 2003, припадници хрватске војске су у акцији "Бљесак" убили укупно 83 српска цивила. Од тог броја, њих 30 убијено је у нападима на избегличке колоне, а 53 особе су убијене у својим кућама.

У мају 2013. Тужилаштво за ратне злочине Србије саопштило је да тесно сарађује са Тужилаштвом Хрватске на расветљавању убиства 21 српског цивила првог дана акције "Бљесак".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи