Читај ми!

Крагујевачки професори хуманитарци

Професори Политехничке школе у Крагујевцу, већ четири године, свакога месеца издвајају део зараде и уплаћују га у Фонд солидарности намењен социјално најугроженијим ученицима. Тако обезбеђују аутобуске карте, ужину, школски прибор, одећу и обућу за двадесетак ђака.

Ученица трећег разреда Политехничке школе, живи у вишечланој породици са скромним примањима.

Упркос тешкој материјалној ситуацији, врло добар је ђак, редовно похађа наставу, а захваљујући помоћи другова и професора, сада има најосновије за учење и пут до школе.

"Од школе имам бесплатну ужину у школској кантини, помажу ми тако што ми доносе одећу, обућу за школу. Доста ми значи зато што те ствари које су ми потребне ... помажу ми. Немам услове за учење, немам ни мотивацију добру, али некако успевам да учим", прича ученица.

Разредни старешина Биљана Миловановић каже да је после извесног изостајања њеног из школе, дошао њен отац.

"Питала сам га у чему је проблем, да ли је она болесна, да ли се са њом нешто дешава. Он је рекао: Она је гладна! Реаговала сам како сам реаговала и кренула је цела ова акција", објашњава Миловановићева.

Већина ученика крије у каквој ситуацији живи, па запослени о томе често сазнају од њихових вршњака.

"Најбоље ћемо се ми међу вршњацима препознати и коме је помоћ потребна, пре него што ће се неки ученик обратити професору", рекла је ученица Ивана Вујадиновић.

Потрудили су се, каже, да им помогну на најбољи могући начин тако што ће да их орасположе и мотивишу да раде више.

Средства из Фонда солидарности додељују се на основу процене просветних радника и одлуке педагошко-психолошке службе.

Новца обично буде довољно за трошкове превоза, ужину, а понекад и одећу и обућу за најугроженије.

"Чињеница је да има више деце којима је та помоћ потребна. Нажалост, нисмо у прилици да одговоримо и због ограничених средстава", рекао је директор школе Синиша Којић.

Крагујевачки хуманитарци поклонима желе да олакшају свакодневицу ђацима. Осим школских, њих, много чешће муче и теже, животне бриге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи