Читај ми!

Канцеларија за алтернативне санкције и у Панчеву

Министар правде и државне управе Никола Селаковић отворио је Канцеларију за алтернативне санкције у Панчеву - 15. по реду у Србији, истичући том приликом да су од таквог вида служења казни користи за државу велике. Такве канцеларије постоје у 14 градова у Србији.

Алтернативне санкције обезбеђују уштеде у буџету, а онима су осуђени за лакша кривична дела и прекршаје омогућено је да уместо одласка у затвор раде у јавном интересу, пренео је Танјуг.

"Тренутно алтернативне казне у Србији извршава 556 лица, више од 90 извршава казну рада у јавном интересу", рекао је Селаковић новинарима након отварања Канцеларије, истичући да су користи за државу велике, па је тако прошле године, када је број тих канцеларија био мањи, успело да се уштеди више од 60 милиона динара.

Како је напоменуо, тада још нису постојали пуни капацитети будући да у том тренутку није почела примена Закона о прекршајима.

Извршење таквих казни, додао је Селаковић, важно је и за осуђенике како би се избегле ситуције да неко ко је осуђен за саобраћајни прекршај на 20 или 30 дана буде у затвору са онима који су осуђени за убиство или неко друго тешко кривично дело.

"Тако долазите у ситуације да уместо да коригујете и исправите његово понашање он долази у контакт са онима који су починили тешка кривична дела и у опасност да постану и сами криминалци", објаснио је министар правде.

Такође, међу 13 закона из области правосуђа, борбе против корупције и државне управе, који би у мају требало да се нађу пред републичким парламентом, министар правде очекује да ће бити и нови закон о извршењу кривичних санкција и први пут закон о извршењу ванзаводских санкција.

Градоначелник Панчева Павле Раданов очекује да ће такав вид издржавања санкција остварити како ефекат за државу тако и омогућити осуђеницима да се лакше социјализују, али за то време и науче нешто ново да раде, а Селаковић је апеловао на јавна предузећа у том граду да се укључе и да омогуће да се управу у њима извршавају санкције и обављања рад у јавном интересу.

У канцеларији у Панчеву запослена су два службеника која ће сарађивати са још два службеника из Окружног затвора у том граду, па ће се тако особама које буду осуђене на извршење алтернативних санкција управо у тој канцеларији у разговору са службеницима одредити вид извршења санкције.

Сав намештај у Канцеларији за алтернативне санкције направили су затвореници из пожаревачког затвора "Забела", а прозоре и решетке на канцеларији радници Васпитно поправног дома из Ваљева.

Такве канцеларије постоје и у Београду, Новом Саду, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Сремској Митровици, Смедереву, Пожаревацу, Шабцу, Крагујевцу, Ваљеву, Нишу, Чачку и Ужицу, а остаје да се отвори још у Лесковцу.

Такве канцеларије би требало да заживе до краја године и у још осам градова која су седишта виших судова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи