Читај ми!

Трећи дан штрајка у "Симпо шику"

Радници предузећа "Симпо Шик" из Куршумлије, њих око 630, наставили су штрајк, трећи дан за редом, због тешке финансијске ситуације у тој компанији.

Пословодство компаније огласило се саопштењем у коме је осудило штрајк радника, тврдећи да су захтеви засновани на непознавању чињеница, јавља Бета.

Председник Самосталног синдиката "Симпо Шика" Александар Ераковић рекао је новинарима да радници четири производна погона који су у штрајку захтевају да се обезбеди континуитет рада у тим погонима, исплата заосталих плата, као и повећање плата радницима, а смањење директорских плата.

Рекао је да су испоруке сировине и репро материјала одавно обуставили приватници из Куршумлије, као и предузећа "Србијашуме", због чега је фабрика у тешкој финансијској ситуацији, па радници, осим што у појединим погонима немају посла, нередовно примају плате.

"У појединим погонима радници примају плату испод минимума, док су директорске плате преко 100.000 динара. Радници сваког дана долазе на посао, али не раде, само седе на својим радним местима", рекао је Ераковић.

Руководство компаније "Симпо Шик" у јутрошњем саопштењу је навело да је штрајк радника неоснован, јер је заснован на непознавању чињеница, као и да су захтеви синдиката из домена пословне политике, менаџмента и кадровске политике што није њихова надлежност.

Према наводима руководства, током летњих месеци 2013. у фабрици је месец дана била обустављена производња због велике суше као и да је током целог новембра, због блокаде капије у круг фабрике, коју су спровели штрајкачи "Шик Копаоника" у реструктурирању, била онемогућена производња и дошло је до кашњења исплате плата.

"Због тога су купци смањили поруџбине, један број купаца смо изгубили, а годишњи уговори нису закључени на време што је довело до нарушавања пословања 'Симпо Шика' и губитака чије последице и данас осећамо", истиче се у саопштењу.

Руководство "Симпо Шика" додаје да су залихе дрвета у лесониту на минималном нивоу али да је то највећим делом узроковано тиме што су се појединци обраћали добављачима дрвета са захтевима обуставе испоруке тој фабрици.

"Став руководства 'Симпо Шика' је да обустава рада није излаз из ове ситуације и није у интересу радника, јер се тиме проблеми не решавају већ само продубљују. Потребно је наставити рад и ухватити се у коштац са свим проблемима, јер се једино тако може обезбедити опстанак 'Симпо Шика' и сачувати свако радно место", наглашава се у саопштењу пословодства.

Самостални синдикат "Симпо Шика" најавио је наставак штрајка до испуњења захтева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи