Читај ми!

Припремна настава кошта као породично летовање

Пре плаћања школарине, изнајмљивања стана и куповине књига, родитељи будућих бруцоша морају да припреме новац за припремну наставу, која кошта и до хиљаду евра. На појединим факултетима припрема је и поскупела. Са факултета поручују да нуде квалитетну наставу и обучене професоре, док будући студенти и родитељи мисле да то може и мало јефтиније.

Муке са студијама за многе матуранте почињу и пре уписа на факултет. Реч је о трошковима припремне наставе, за коју многи сваког месеца дају пола плате својих родитеља.

Сузана Пантић каже да на све могуће начине покушава да обезбеди новац за припремну наставу свог сина.

"Јако нам је тешко, јер ја имам још једно дете коме желим да приуштим још понешто, али њему пошто је старији морам да приуштим ово, посто је сада ово јако битно за њега и његову будућност", истиче Сузана.

И студенте муче високе цене. Смета им да из свог буџета крпе рупе факултетских.

Милош Обрадовић, студент проректор Универзитета у Београду, истиче да се мора пронаћи баланс.

"То је њима (факултетима) додатни извор и онда они на тај начин покушавају да зараде. Није пријатно ни родитељима нити студентима поготово ако се узме у обзир да тај студент, будући бруцош, не упише факултет. Замислите који је то шок за њега - дао је 100.000 за припрему и на крају није упосао факулетет", напомиње Обрадовић.

Цена припремне наставе на факултетима кошта колико и летовање за трочлану породицу.

На медицини припремна настава за два предмета кошта 66.000, а на ЕТФ 30.000динара, на фармацији 54.000. Литература, збирке тестова, материјали за рад, али и дневница за предаваче - све је то урачунато у цену.

Тања Јовановић са Медицинског факултета у Београду објашњава да је цена часа одређена сходно цени часа који наставник одржи на факултету.

"Тако је на основу укупног броја професора који учествује у извођењу наставе и цене рада одређена и цена часа", каже Јовановићева.

Декан Електротехничког факултета у Београду Бранко Ковачевић указује да је, с обзиом на то да је Србија сиромашна земља, све скупо.

„С друге стране, ти млади људи долазе викендом да раде и радили би нешто друго, бавили би се научно истраживачким радом. Није много када погледате реалне цене, с друге стране када погледате стандард Србије и јесте много", каже Ковачевић.

Слично је и у другим универзитетским центрима. Будуће студенте медицине примепрна настава у Нишу кошта 60.000 динара, док је на Архитектури у Новом саду 9.000 динара месечно. А, ако се родитељи одлуче да плате приватне часове, морају да издвоје 20 евра за двочас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи