Читај ми!

Грачаница, Дому здравља прети прекид рада

Рачун Дома здравља у Грачаници је у вишемесечној блокади. Последњих дана та установа је остала без основних средстава, лекова, санитетског материјала и горива. У грачаничком Дому здравља лечи се неколико десетина хиљада људи из централног дела Косова и Метохије.

Дуг Дома здравља у Грачаници је 80 милиона динара. Иако се то види у свакодневном раду, пацијенти не престају да долазе у ту установу.

Анкетирани грађани кажу да долазе у Дом здравља и да им лекари пружају услуге, али да нема лекова и санитетског материјала.

Резервоари возила Хитне помоћи су готово празни, а добављач тражи да му се измири дуг за претходна три месеца.

"Најновије што је стигло је да Велефарм дође и на име дугова плени робу или имовину Дома, а дуг је 22, 23 милиона. Немамо могућност ни да транспортујемо пацијента до најближе болнице, а камоли за централну Србију", каже председник Синдиката Дома здравља Грачаница Небојша Стојиљковић.

Блокада рачуна Дома здравља траје од 14. октобра прошле године. Помоћ су најпре тражили од Министарства здравља, које их је упутило на Министарство финансија.

"Добили смо одговор од Министарства финансија да су размотрили наш апел и да је прослеђен Министарству финансија као надлежном. Тако да је то, ја мислим, пребацивање лопте са једног министарства на друго", каже финансијски директор Дома здравља Милорад Милатовић.

"Нови менаџмент је добио око 17 милиона од државе Србије. То су материјални трошкови за функционисање. Колико су они улагали и да ли су имали џентлменски споразум са Велефармом да отплаћују тај дуг, и да ли су га отплаћивали, ја заиста не знам", каже бивша директорка Дома здравља Рада Трајковић.

Синдикат Дома здравља намерава помоћ да затражи и од општине Грачаница, у којој кажу да се ради о неодговорности управе Дома здравља.

"Ја очекујем од Министарства здравља да реагује, да пошаље хитну инспекцију. Ми 14 година овде живимо у тешким условима, и без обзира на то колико су били тешки услови у којима смо живели, у којима су радиле наше институције, није се десило да институције стану са радом", речи су председника Општине Грачаница Бранимира Стојановића.

Стојановић каже да и другим домовима здравља у општини недостаје новац. Дом здравља у Грачаници је, међутим, једини коме прети прекид рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи