Читај ми!

Ненаменско трошење новца од казни

Више од 50 локалних самоуправа ненаменски је трошило средства за безбедност саобраћаја, показују подаци Међународне конференције "Безбедност саобраћаја у локалним самоуправама". Реч је о милионима евра који су од саобраћајних прекршаја уплаћивани општинама од 2009. године.

Чак 30 одсто средстава од наплаћених казни иде локалним самоуправама које би требало да их усмеравају у изградњу тротоара, кружних токова, за унапређење рада ауто-школа и безбедности саобраћаја у општини. Од 2009. до 2013. године, општине су наплатиле 33 милона евра од чега је 20 милиона потрошено углавном ненаменски.

Локалне самоуправе не желе да коментаришу за шта су се паре користиле јер су се локалне власти мењале, а свака је трошила на нешто друго.

Рума је за опремање Прекршајног суда у 2012. потрошила око 450.000 динара, купили су и клима уређаје за 100.000 динара, каже магистар Миладин Нешић са Криминалистичко-полицијске академије.

"У 2011. купили су столице за опремање простора. На пример, Чока је 2012. године опет опремила прекршајне судове", каже Нешић. 

Оваквих је примера у Србији много, а било је општина које су из безбедности саобраћаја финансирале и заштиту животне средине па се тако у статистици може наћи да је из тог фонда финансирана акција "Здрава Дрина - Дрога не".

Део пара требало је да заврши у инфраструктури, али је већином завршавао у опремању саобраћајне полиције што је негде дало резултате, али негде и није било тако.

Професор Криминалистичко-полицијске академије Крста Липовац каже да је Пријепоље општина која се издвојила по успеху.

"Ја тврдим да се најбоље ради и у општинама које припдају том региону. По показатељима о безбедности саобраћаја најлошија је Кикинда и ја на невиђено тврдим да се у Кикинди не ради добро", рекао је Липовац.

Поједине локлане самоуправе су средства од прекршајних казни трошиле за награде, варијабиле и плате општинских службеника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи