Читај ми!

Изложба “Мултипла склероза: живот под притиском”

Под покровитељством супруге председника Србије Драгице Николић у Дому Народне скупштине отворена је изложба "Мултипла склероза: живот под притиском". Брига о слабим и немоћним члановима заједнице цивилизацијска је тековина и мера човечности и доброте друштва, рекла је Драгица Николић.

Отварајући изложбу коју је 2013. покренуло Европско удружење оболелих од мултипле склерозе, Драгица Николић рекла је да је државна и људска дужност друштва да уради највише што може да унапреди квалитет живота својих суграђана којима је угрожено здравље.

"Задатак нам је да учинимо највише колико се може да оболелима од мултипле склерозе и њиховим породицама олакшамо свакодневни живот системима здравствене заштите, едукацијом нарочито школске популације, упућивањем у проблеме и социјализацијом оболелих", рекла је Николићева.

Навела је да изложба, која је на путу по старом континенту дошла и до Београда, говори да је Европа уједињена и у својим бригама, својим покушајима да скрене пажњу јавности на децу и младе оболеле од мултипле склерозе.

Драгица Николић је навела да се нада да ће изложба помоћи у најважнијем аспекту хуманизације друштва, а то је процес промене свести и прихватања одговорности за угрожене.

Србија је прва земља ван ЕУ која је угостила изложбу, а поставка садржи 30 фотографија из свакодневног живота оболелих, које су направили светски познати и награђивани фотографи, предвођени аргентинским фотографом Валтером Астрадом, а биће изложена у холу Дома Народне скупштине до 10. априла.

Председница Друштва мултипла склероза Србије Јасмина Брајковић подвукла је да је оболелима неопходна подршка челних људи и да не треба дозволити да српска младост и снага остану заборављени или изгубљени у лавиринту администрације и бирократије.

У име радне групе за "МС Друштва неуролога Србије", професорка Јелена Друловић подсетила је да је европски парламент усвојио Декларацију о тој болести у којој је истакнуто да најбољи третман мултипле склерозе мора да буде једнако доступан оболелима, без обзира у којој земљи живе.

Председник Друштва неуролога Србије и директор Института за неурологију Клиничког центра Србије Владимир Костић рекао је да Србија има изванредне лекаре, указавши да постоји изузетна комуникација између болесника и медицинских радника.

У Србији дијагнозу Мултипла склероза има око 5.500 особа, а упркос напорима који се улажу како би се побољшао положај болесника, дијагностичке и терапијске могућности, као и неопходна рехабилитација, и даље су недоступне великом броју оболелих.

Како је наведено на отварању изложбе, неопходно је увођење нових и ефикаснијих терапија друге генерације у покушају да се заустави прогресија болести и одложи или спречи трајни инвалидитет, због чега је важно подићи свест јавности, надлежних институција и регулаторних тела.

Отварању изложбе присуствовали су председник Србије Томислав Николић као и председник парламента Небојша Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи