Читај ми!

Три милиона нерешених предмета

Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио у Чачку да очекује да се поправи негативна статистика када је у питању број нерешених судских предмета.

"Чињеница је да имамо око три милиона нерешених предмета, али међу њима највише има оних у извршној материји. Када упоредимо нашу са статистиком у другим земљама уочавамо да предмети у извршењу не улазе у званичну статистику нерешених предмета", навео је Никола Селаковић, преноси Танјуг.

Према његовом мишљењу, један од начина на који се правосуђе може учинити ефикаснијим јесте примена система којим ће се предмет пратити од иницијалног акта до извршења и третирати се као јединствен.

"Посао судије је завршен онда када се пресуда изврши, а рад правосуђа се може побољшати на више начина. Један је систем контроле рада. Високи савет судства сачинио је нацрт правилника о критеријумима и мерилима за оцену рада судија што је у Србији постојало 1993. године", рекао је Селаковић, уверен да ће током маја ово тело усвојити наведени документ.

Тако ће, како каже, судије знати на који начин и како ће се њихов рад мерити и вредновати. Други начин је обезбеђивање бољих услова за рад правосудних органа будући да су судије преоптерећене што је Селаковић илустровао примером грађанског одељења првог Основног суда у Београду.

"Један судија има просечно 500 предмета, 22 радна дана у месецу па није чудно што се рочишта заказују на пет-шест месеци", објаснио је Селаковић, додајући да је трећи начин побољшања ефикасности судова стручно усавршавање судија.

Министар Селаковић отворио је још две Канцеларије за алтернативне санкције у Чачку и Ужицу.

Отварајући Канцеларију у Чачку, Селаковић, је подсетио да се алтернативне санкције код нас примењују више од две године.

"Поред њих, чекају још две спремне за отварање у Лесковцу и Панчеву", најавио је министар и подсетио да је када је преузео функцију министра било свега шест оваквих канцеларија. Тај број за годину и по дана више је него удвостручен, а план је да се у још девет градова, са којима је потписан протокол, реализује отварање канцеларија.

"Ефекти рада канцеларија биће све видљивији захваљујући добром промовисању система алтернативног санкционисања учинилаца лакших кривичних дела и прекршаја. Успели смо до сада да увећамо број лица , када је у питању казна рада у јавном интересу, за 30 одсто", рекао је Селаковић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи