Читај ми!

Николић: Муке са обележавањем јубилеја

Председник Србије Томислав Николић рекао да ће бити мука за време обележавања јубилеја Првог светског рата, јер се води велика акција како би се Србија окривила за организовање Сарајевског атентата.

На отварању дигиталне читаонице у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" у Београду, председник Србије Томислав Николић рекао је да неки желе да промовишу став да је Србија организовала атентат који је био повод за Велики рат, преноси Танјуг.

"Велики рат је прошао, али у главама неких није се добро завршио", нагласио је Николић додајући да Србија није крива што је побеђивала у свим ратовима и што је била на страни за коју је знала да је исправна, а није знала да ће победити.

"Ја сам навео да су седам дана пре напада Аустроугарске на Србију, Енглези и Французи већ ратовали против Немаца у Африци. Што значи да нису чекали напад у Европи да би ратовали", објаснио је Николић.

Истакао је да је пре неколико месеци чланком у Политици покушао да "заинтересује јавност и прозове оне који мисле као он да то потврде, и оне који не мисле као он да то демантују", и са жаљењем приметио да се нико у Србији "није 'упецао'" и да је то "остало без одјека".

Николић је оценио да се води велика акција с циљем да се промовише да је Србија организовала Сарајевски атентат и додао да је у вези с тим полемисао са председницима западноевропских држава, издвојивши у том смислу представнике Француске.

Указујући на то да не може да се мења историја, председник Србије је поручио да они који су довољно моћни, економски и технолошки, треба да се посвете промени будућности, и да не ратују и отимају територије, као што су неке државе радиле у прошлости, већ да помогну другим народима да боље живе.

"Имаћемо мука за све време обележавања Првог светског рата. Битно је да ви знате шта је истина да можете да будете поносни на своје прадедове и своје колеге студенте који су се одазвали на позив владе и сви отишли у рат", поручио је студентима додајући да млади сада воде рат за бољу Србију у другим околностима.

У разговору са директором Универзитетске библиотеке Александром Јерковим, Николић је рекао да покушава да увери научнике из Србије да иду на конференцију у Сарајево, да се не би представила само једна страна.

Не играјте се са студијама

Поводом 4. априла, Дана студената, председник Николић је отворио дигиталну читаоницу у Универзитетској библиотеци и позвао студенте да бирају факултете после којих постоји већа могућност запослења.

У разговору са студентима, председник их је замолио да се "не играју са студијама већ да завршавају у року" и додао да је он "учио стар и зна колико је то тешко".

"Све што желиш да научиш, научи док си млад, после ће ти живот учити", поручио је Николић додајући да је младост право време за учење.

Он је изразио уверење да су перспективе боље него икада.

"Имаћемо ускоро много инвестиција које ће захтевати стручност. Досадашње инвестиције су тражиле скоро необразовану радну снагу. Ја тиме нисам задовољан. Ако отворимо фабрике високе технологије, биће нам потребна сва деца која су завршила специфичне факултете", рекао је председник додајући да ће техничке науке превладати у скоријој будућности.

Председник је истакао да је питање колико треба да имамо студената и колико их завршава факултет који нуди посао, напомињући да држава треба да одлучи "колико жели каквог профила, шта јој треба, колико посла може да обезбеди на којим студијама".

Николић је поручио младима да треба да изаберу оно у чему могу да напредују, да се остваре и оно што може да им створи егзистенцију а да је остало промашена инвестиција.

Држава, како је нагласио, не сме да подржава оне области у којима зна да нема посла, и зато је, како је навео, потребна и добра сарадња студената и државе приликом састављања закона о универзитету.

Такође је рекао да није против тога да млади иду у иностранство, али је за то да се врате.

"Сваки одлазак због знања и неке егзистенције која може да помогне да се после овде човек бави оним што је учио - јесте драгоцен, али је драгоценији повратак. Када би ме неко ставио пред избор да одем а да се не вратим, или да не одем а да не успем, ипак не бих отишао", рекао је Николић.

Николић је, такође, констатовао да то што је почео сам да се дружи са студентима представља знак онима који о њима треба да брину.

"Очигледно је да смо брзоплето улетели у системе образовања који нису били ни природни, нити су довољно истражени, а видим да се нико не бави анализом шта је тиме урађено и који је квалитет студирања", рекао је Николић додајући да држава улаже у образовање, али не довољно, јер нема довољно пара.

Такође је оценио да нема сумње да треба да постоје приватни факултети и универзитети, али да има сумњу у квалитет. Председник је такође изразио забринутост због све мање деце у Србији.

"Када видим пуста села, знам да ће да опусте и градови. Ове године ће око 300 учитеља бити технолошки вишак. То је крај државе", закључио је Николић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи