Читај ми!

Сваке године град мање у Србији

Годишње се Србија смањи за једну Ћуприју, Књажевац или Неготин. Брига о деци, али и то да деце буде више циљ је кампање коју је покренула Фондација "Драгица Николић". Медијски покровитељи су РTС и "Политика".

Од 2000. до 2012. године само на основу природног прираштаја Србија је изгубила више од 400.000 становника. У протеклих десет година у Србији је затворено 158 школа јер нема довољно ђака, Србија је по наталитету последња на Балкану, а сваке године буде 35.000 становника мања.

Магистар Гордана Бјеловук из Републичког завода за статистику каже да је већ много година просечан број живорођене деце по жени 1,4, а да треба да буде 2,1 да би била проста репродукција. "Оно што је трагично јесте што се тешко излази из овог силазног тренда", истиће Бјеловук.

Већина жена данас се тешко одлучује на рађање чак и првог, а камоли другог или евентуално трећег детета, иако у оквиру Стратегије за подстицај рађања, родитељи за прво дете добијају 36.000 динара, за друго 150.000, за треће 260.000, и за четврто 340.000 динара.


"Не треба заборавити ни пун износ, 100 одсто надокнаде, за трудничко боловање и накнаду за породиљско одсуство и одсуство за време неге дета, с тим што локалне самоуправе у оквиру својих буџета, велики број је предвидео различите једнократне исплате новчане помоћи", подсећа Бранкица Јанковић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

Доктор Смиљка Томановић, социолог, сматра да држава мора да обезбеди егзистенцијалну сигурност паровима, пре свега стабилно запослење и "посебно да жене које планирају рађање не буду дискриминисане у радном процесу, да им се не прети отказом".

Више од 300.000 парова жели децу, али не може да их добије и због стерилитета.

Зрењанин је први град у коме је старосна граница за укључивање у програм вантелесне оплодње о трошку локалне самоуправе подигнута на 45 година.

Супруга председника Србије каже за РТС да је мисија Фондације "Драгица Николић" и да се побољша стање у породилиштима у Србији. Тако је обновљено породилиште у Крагујевцу, те су тамо услови данас неупоредиво бољи.

"Ми ту не стајемо, обновићемо породилиште у Новом Пазару, Чачку. Кампања има за циљ да усмери пажњу на ову страшну статистику, и да покрене све чиниоце друштва да нешто ураде", каже Драгица Николић, која је председница Управног одбора Фондације "Драгица Николић".

Разлози за то што нас је из године у годину све мање су многобројни, да је ово можда последњи тренутак да нешто променимо, основна је порука кампање "Више да нас буде", коју ће у наредном периоду медијски подржавати РТС и Политика.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи