Читај ми!

"Батут": Доступне вакцине потпуно безбедне

Вакцине за децу које су сада доступне у домовима здравља апсолутно су безбедне и сигурне, кажу у "Батуту".

Педијатри у домовима здравља добиће упутство да код деце која су започела вакцинацију петовалентним вакцинама, ревакцинација може бити обављена вакцинама доступним у домовима здравља, односно вакцинама Института "Торлак", преноси Танјуг.

То је данас одлучено на заједничком састанку епидемиолога Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" и представника Републичке стручне комисије за заштиту становништва од заразних болести.

Шефица Одсека за имунологију Горанка Лончаревић је након састанка рекла новинарима да су вакцине у домовима здравља, а које се дају о трошку РФЗО, подједнако безбедне као и петовалентне вакцине и да родитељи не треба да брину.

"Препорука родитељима би била да не покушавају да набаве петовалентну вакцину недозвољеним каналима, јер се на тај начин прекида хладни ланац и здравље деце може бити угрожено", рекла је Лончаревићева.

Лончаревић је за РТС рекла да деца која су започела имунизацију комбинованом петовалентном вакцином могу да наставе са вакцинама које су доступне у домовима здравља.

Вакцине се могу примити у домовима здравља, у предвиђеним временским интервалима и према препорукама педијатара, рекла је Лончаревић.

Петовалентне вакцине, Пентаxим и Инфанриx, дају се деци као заштита од дифтерије, тетануса, великог кашља, хемофилус инфлуенце типа Б (ХИБ) и дечије парализе.

"Било да је реч о комбинованим или појединачним дозама које се примају у првој години живота, то је неопходно да се постигне до навршених шест месеци живота детета", рекла је Лончаревић.

Она је објаснила да је једна опција да родитељи чекају да те вакцине буду доступне, што је можда мач са две оштрице, јер је питање да ли ће бити доступне у слободној продаји.

Лончаревић је истакла да је друга варијанта да родитељи наставе са доступним вакцинама у дому здрављу, у предвиђеном временском интервалу који износи од четири до шест недеља између вакцина.

Расписан тендер за наредну годину

Директор Института "Батут" Драган Илић објаснио је да је изменом календара вакцинације петовалентна вакцина требало да се даје деци од 1. јула, о трошку РФЗО.

На расписани тендер, како каже, произвођачи се нису јавили. Он је додао да је РФЗО данас расписао тендер за набавку петовалентних вакцина за наредну годину.

Епидемиолози у "Батуту" кажу да је у већим градовима Србије, попут Београда, Ниша, Крагујевца и Новог Сада, 50 одсто малишана до сада вакцинисано петовалентним вакцинама које су родитељи сами куповали у апотекама, док је у мањим градовима тај број варирао од пет до 20 одсто.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је после састанка да су вакцине које се налазе у домовима здравља набављене централизованим путем и да их је регистровала Агенција за лекове и медицинска средства.

"Овим ни на који начин неће бити угрожено здравље и безбедност детета и нема разлога за узнемиреност родитеља", истиче се у саопштењу.

Илић је рекао да заштита тих вакцина није нимало лошија од петовалентне, као и да Институт "Торлак" има довољну количину старих вакцина, те ће сва деца бити вакцинисана.

Додаје се да "надзор над спровођењем имунизације овим вакцинама, односно поштовањем свих принципа безбедне имунизације, спроводе институти и заводи за јавно здравље".

"Скрећемо пажњу да деца треба да буду правовремено и потпуно вакцинисана, односно да приме предвиђене дозе вакцина у одређеном узрасту, јер само тако могу имати адекватну заштиту у периоду када су најосетљивија на поједине узрочнике заразних болести, што им и ове вакцине омогућују", додаје се у саопштењу.

Подсећа се и да се "имунизацијом на најефикаснији начин спречавају заразне болести, односно редукују компликације, болничко лечење, трајна оштећења и смртни исходи који су могући у случају оболевања невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи