Читај ми!

Решење за дечје вакцине

Представници Института "Батут" и Републичке стручне комисије за заштиту становништва од заразних болести одржаће састанак, поводом проблема са петовалентним вакцинама за бебе. Из Института за јавно здравље поручују да нема места паници.

Због проблема са несташицом петовалентних вакцина и омогућавања адекватне ревакцинације деце која су је већ примила, данас ће бити одржан састанак надлежних после кога ће лекарима и родитељима бити прослеђено упутство о понашању.

Директор РФЗО-а Момчило Бабић изјавио је Танјугу да је тендер за вакцине расписан на време и да је узрок несташице немогућност произвођача да вакцине испоруче на време и у потребним количинама.

Министарство здравља наглашава и да "тренутна ситуација са несташицом петовалентне вакцине на тржишту у Србији, упућује на важност ревитализације сопствене производње у Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Објашњава се да набавка петовалентне вакцине, коју родитељи купују у слободној продаји, није предвиђена Правилником о имунизацији и начину заштите лековима.

Истовремено се указује и на то да се "вакцинација у Србији спроводи неометано, вакцинама које предвиђа важећи Правилник о имунизацији" и додаје да су "те вакцине набављене у поступку централизованих јавних набавки и да су у здравственим установама које спроводе имунизацију".

Лончаревић: Нема места за панику због несташице вакцина

Деца која су започела имунизацију комбинованом петовалентном вакцином могу да наставе са вакцинама које су доступне у домовима здравља, изјавила је епидемиолог у Институту за јавно здравље Србије Горанка Лончаревић, истичући да "нема места за панику" поводом несташице петовалентне вакцине.

Вакцине се могу примити у домовима здравља, у предвиђеним временским интервалима и према препорукама предијатара, рекла је др Лончаревић за РТС.

Коментаришући чињеницу да апотеке у Србији од пре неколико дана немају петовалентне вакцине (Pentaxim i Infanrix) које се дају деци као заштита од дифтерије, тетануса, великог кашља, хемофилус инфлуенце типа Б (ХИБ) и дечје парализе, др Лончаревић је подсетила да је "важно поштовати потпуност и правовременост кад је реч о размаку доза или узрасту у коме је потребно примити планирани број доза".

"Било да је реч о комбинованим или појединачним дозама које се примају у првој години живота, то је неопходно да се постигне до навршених шест месеци живота детета", рекла је др Лончаревић.

Она је објаснила да је "једна опција да родитељи чекају да те вакцине буду доступне, што је можда мач са две оштрице, а питање је да ли ће бити доступне у слободној продаји, или да наставе са доступним вакцинама у дому здравља, у предвиђеном временском интервалу који износи од четири до шест недеља између вакцина".

На питање да ли родитељима деце која су примила прву дозу петовалентне вакцине може да препоручи да у иностранству сами купе још две дозе вакцине за ревакцинацију, др Лончаревић је одговорила да је "увоз из иностранства без сертификата изузетно опасан и одговорност за то је на родитељу и лекару".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи