Читај ми!

Бебе без заштите?

На тржишту нема петовалентних вакцина за бебе. Надлежни из РФЗО и Министарства здравља одговорност пребацују на две велике фармацеутске куће. Узрок је немогућност произвођача да је испоруче на време и у потребним количинама. Промењен правилник о листи лекова међу којима је била и ова вакцина.

Када чујете да у породилиштима и апотекама нема довољно вакцина које се дају бебама то је довољно да се забринете, а ако сте родитељ бебе онда и за панику па и бес.

Родитељи који су могли да плате више од 10.000 динара једним убодом решавали су чак пет вакцина за своју бебу, али и нежељене реакције од вишеструког вакцинисања домаћим вакцинама. Новац више није довољан, потребна је и упорност јер вакцина готово да нема у апотекама.

Мајка двомесечног Михајла трагала је десет дана, од апотеке до апотеке у Београду, док није пронашла и унапред платила петовалентну вакцину.

Александра Јалшић Поповић каже да увек може да се преко неких канала дође до тога шта вам треба. Питање које мучи Александру и родитеље беба које нису примиле вакцину - ко је одговоран?

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић рекао је да нема никакве одговорности на страни државе и Фонда, јер је Фонд на време расписао тендер.

Тендер за набавку петовалентних вакцина расписан је две недеље после првобитно најављеног рока. Календар имунизације предвиђао је да се од почетка ове године сва деца вакцинишу о трошку Фонда.

"Међутим, промена правилника о листи лекова, међу којима је била и ова вакцина, догодила се 17. новембра. Министарство је одлучило да промени календар, на предлог института Батут и одложило је тај рок за 1. јул", каже Бабић.

Нови тендер биће расписан у четвртак и то за 2015. годину. Разлог што сада на тржишту нема вакцина ни у приватним апотекама није у новцу нити у неажурности, кажу надлежни из Фонда и из Министарства. Одговорност пребацују на две велике фармацеутске куће.

"Несташица петовалентне вакцине на тржишту у Србији узрокована је немогућношћу реномираних фармацеутских кућа ("Глаксо Смит Клајн" и "Санофи Пастер") које су уједно и једини светски произвођачи ове вакцине регистровани у нашој земљи, да снабдеју тржиште како наше земље, тако и земаља региона", наводи Министарство здравља.

Иако су Нови правилник о имунизацији званично најављивали, Министарству је сада стало да нагласи да тренутно важећим правилником петовалентна вакцина није ни предвиђена. Па се чини да ни нови неће бити усвојен док се не осигура снабдевање.

"Захваљујући опрезу и одговорном приступу имунизацији, наша земља се не налази у ситуацији у којој су сада поједине земље у региону, које су започеле вакцинацију петовалентном вакцином, а коју не могу да наставе, јер им произвођач не испоручује неопходне количине вакцина", наводи Министарство здравља.

У Министарству занемарују то да су се многи родитељи већ одлучили за петовалентну вакцину. Они који нису сами већ пронашли дозу за ревакцинацију вакцином истог произвођача, сада се брину да ли ће имунизација уопште успети.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи