Читај ми!

Зрењанин, у води 10 пута више арсена од дозвољеног

Просечна количина арсена у пијаћој води коју производи градски водовод у Зрењанину 10 пута је већа од највеће дозвољене концентрације.

Анализа зрењанинског Завода за јавно здравље је показала да просечна измерена количина арсена у води која Зрењанинцима стиже до чесми износи око 100 микрограма по литру воде, док је највећа дозвољена количина десет пута мања.

Саша Петковић из Завода рекао је да количина измереног арсена није иста у свим деловима града, јер постоје места на којима је измерено између 50 и 60 микрограма арсена по литру воде али и она где је измерено чак 160 микрограма арсена.

Проблем са квалитетом воде у Србији има више градова: Ужице, Зајача, Бела Црква, Младеновац, као и околина Чачка и Смедерева.

Ипак, хигијенска исправност воде највише угрожена у Војводини, преноси Танјуг.

Према подацима санитарне инспекције Министарства здравља тренутно је на снази забрана кориштења воде за пиће у два локална водовода у Белој Цркву у Крупњу, затим локалном водоводу у Зајачи, водоводу у Младеновцу, један сеоски водовод у Чачку, и један сеоски водовод у Смедереву, док већ 10 година воду са чесме не пију грађани Зрењанина, због присуства арсена који је канцероген.

Специјалиста хигијене Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Драгана Јовановић каже да су испитивања показала да је у Србији око 65 одсто водовода са хигијенски исправном водом за пиће.

"Можемо рећи да је у Војводини хигијенска исправност воде за пиће највише угрожена, због повећаног садржаја арсена у појединим водоводима. Тако имамо пример у Зрењанину где је вода од 2004. године забрањена за употребу, због повећаног садржаја арсена за који се зна да је канцерогена материја", каже Јовановићева за Танјуг.

Она објашњава да арсен припада првој групи канцерогена и повезује се са појавом карцинома коже, бешике, бубрега, плућа, али да се научна пажња усмерава и на истраживања неканцерогеног утицаја арсена на здравље као што су хипертензија, дијабетес тип 2, поремећаји трудноће, одређени поремећаји имуног система.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи