Читај ми!

РФЗО: Тендер за вакцине расписан на време

Тендер за петовалентне вакцине расписан је на време и то није узрок несташице вакцина на тржишту, каже директор РФЗО-а Момчило Бабић. Узрок је немогућност произвођача да је испоруче на време и у потребним количинама, објашњава Бабић.

РФЗО је 17. јануара расписао тендер за снабдевање петовалентним вакцинама, за вакцинацију која је требало да почне 1. јула. Било је сасвим довољно времена да нам једина два светска произвођача "Глаксо Смит Клајн" и "Санофи Пастер" испоруче адекватне количине вакцина, а ради се о мање од 20.000 доза месечно", рекао је Бабић Танјугу.

Нагласио је да су произвођачи прекршили потписане изјаве којима су се, приликом стављања петовалентне вакцине на листу лекова, обавезали да ће у периоду од најмање 12 месеци обезбедити петовалентну вакцину у потребној количини.

"У решавање ове проблематике, одмах по сазнању да нећемо моћи од 1. јула да вакцинишемо децу овим вакцинама, укључила се наша дипломатија. Шеф дипломатије Иван Мркић је контактирао шефове дипломатија Велике Британије и Француске да нам из државних резерви ових двеју земаља обезбеде око 20.000 доза месечно. Међутим, до данас нисмо добили одговор", рекао је Бабић.

Директор РФЗО-а је најавио да ће тендер за набавку вакцина за 2015. годину бити расписан 3. априла, и да очекује да се ти произвођачи појаве као понуђачи за снадбевање тржишта Србије.

Упитан шта да раде родитељи који су купили вакцину у слободној продаји, а сада је нема за ревакцинацију, он је рекао да ће детаљна упутства о поступку дати стручна институција - Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут", који ће дати упутства како поступити у таквим случајевима.

"Ово показује колико су те две компаније неодговорно поступиле. Продавати једно време па онда прекинути слободну продају у апотекама је, по мом мишљењу, веома неодговорно", рекао је директор РФЗО-а.

"Из свега овога морамо извући поуку да је најважније да ревитализујемо производњу вакцина у Институту Торлак, јер без независности стално ћемо бити у суитуацији да будемо условљавани, уцењивани, да нам буду наметане нове цене", закључио је Бабић.

Иначе, портал "Бебац" из Новог Сада оштро је критиковао Министарство здравља због нестaшице петовалентних вакцина и оценио да надлежни тако угрожавају здравље деце у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи